Constitució dels ajuntaments

El PSC es referma com a principal força a Catalunya al capitalitzar els pactes municipals

El PSC es referma com a principal força a Catalunya al capitalitzar els pactes municipals

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Tarragona, Lleida i, in extremis, Barcelona. El PSC ha complert aquest dissabte el seu objectiu de refermar-se com la principal força a Catalunya, després de sortir de les urnes per segona vegada com el partit més votat, apostant per una varietat de pactes locals, en bona part a causa de la disputa entre ERC i Junts. La impossibilitat de governar a Girona ciutat, tot i haver guanyat, per una aliança independentista va ser compensada per la cessió dels Comuns i el PP a la capital catalana, amb un govern en minoria de Jaume Collboni pendent d’obtenir suports després de ser investit. Més enllà d’aquest hàndicap no menor, la gran assignatura pendent de Salvador Illa continua sent la Generalitat, un camí que continua desbrossant pactant a esquerra i dreta.

Perquè lligades amb els socialistes, tot i que sota presidència republicana, hi ha les diputacions de Tarragona i Lleida –la de Girona va ser pactada entre ERC i Junts–, però queda la Diputació de Barcelona. Els socialistes mantenen converses obertes a dues bandes tant amb els republicans com amb els postconvergents, tot i que no han amagat que no els importaria tornar a reeditar l’aliança amb Junts. Però, d’acord amb la reacció dels dos partits independentistes després de l’operació que va apartar Xavier Trias, tampoc és descartable poder reeditar la mateixa aritmètica que s’ha executat al consistori.

En el quarter general dels tres partits s’estudien totes les opcions, ara influïdes també per l’intercanvi de retrets, però hi ha temps per negociar la setmana vinent. I ningú descarta en aquest moment que l’operació amb què Collboni ha aconseguit ser alcalde tingui com ‘efecte bumerang’ una complexa aliança independentista que tiraria endavant si el PP no dona els seus vots al PSC per impedir-ho.

Sigui quin sigui el desenllaç, totes les capitals de província ja llueixen una aparença renovada. Girona, que va ser el feu de Carles Puigdemont, s’ha convertit en l’exemple de la unitat independentista pregonada però no aconseguida globalment gràcies al pacte entre Guanyem, Junts i ERC que ha barrat el pas al PSC; tot i que ara l’alcalde és l’anticapitalista Lluc Salellas.

Els socialistes recuperen, després d’un parèntesi de quatre anys en mans d’ERC, Tarragona i Lleida. Illa va voler presenciar en persona com Rubén Viñuales, el fitxatge que va fer fa poc més de dos anys de les files de Cs, alçava la vara tarragonina, mentre que Félix Larrosa li torna al partit una plaça que fins al 2019 només havia conegut 40 anys de govern socialista.

Per al PSC, més enllà de les seves grans majories metropolitanes i del cinturó roig, el seu principal viver de vots, aquestes dues alcaldies, així com d’altres com Reus, Vilafranca del Penedès o Balaguer, simbolitzen la recuperació del poder territorial amb què estrenen mandat. Però també el PP recupera terreny metropolità. ‘Ressorgeix’ Xavier García Albiol, enfortit després d’una moció de censura que el va apartar del càrrec en una plaça que els socialistes no han aconseguit mantenir, i Manu Reyes, que aconsegueix la vara de Castelldefels amb el suport d’una escissió del PSC.

L’extrema dreta governarà Ripoll

Notícies relacionades

El focus de la jornada, més enllà de Barcelona, es va situar a Ripoll, on els regidors de Junts van rebutjar afegir-se a ERC, el PSC i la CUP per teixir un cordó sanitari a l’extrema dreta i no van impedir que Sílvia Orriols, guanyadora en vots i líder d’Aliança Catalana, s’hagi emportat la vara de comandament. La direcció postconvergent va desautoritzar via comunicat la maniobra dels seus regidors, que no van acatar l’ordre de la cúpula, mentre van criticar que el partidisme «s’imposés per sobre de la necessària unitat contra el feixisme». En temps de descompte, van oferir liderar el pacte i aconseguir l’alcaldia, malgrat el veto creuat amb la CUP. Orriols va anunciar que la seva primera decisió serà clausurar la mesquita del poble, en la línia del seu discurs racista i islamòfob.

A la llavor plantada per l’extrema dreta independentista a Ripoll s’afegeixen els 124 regidors de Vox que han pres possessió per tot Catalunya. Hi va haver diverses protestes antifeixistes convocades davant els ajuntaments, entre els quals el de Barcelona. A Santa Coloma va tenir lloc l’anècdota de l’impacte d’una pedra en una finestra. A Girona, Vox va reclamar la foto del Rei i Salellas va agafar ell mateix la vara per impedir que l’hi entregués el representant d’ultradreta. La radiografia del mandat arrenca molt diferent de la de fa quatre anys.