Finançament autonòmic

El Parlament denuncia «recentralització» en el repartiment del dèficit proposat per l’Estat

El Parlament denuncia «recentralització» en el repartiment del dèficit proposat per l’Estat

ACN

1
Es llegeix en minuts
EFE

El Parlament ha aprovat una moció d’ERC en la qual denuncia la «recentralització» que comporta la proposta estatal de distribució del dèficit de les administracions per complir el programa europeu d’estabilitat pressupostària 2023-2026. La moció, que ha sigut defensada per la diputada republicana Jordina Freixanet, ha comptat amb el suport dels tres grups independentistes (ERC, JxCat i CUP) així com dels Comuns, tot i que no en tots els punts.

En el text aprovat, el Parlament denuncia que «les previsions de compliment del programa d’estabilitat 2023-2026 que el Govern de l’Estat ha enviat a la Comissió Europea tornen a suposar una recentralització i una limitació de la capacitat inversora d’ajuntaments i de la Generalitat».

Notícies relacionades

Segons la diputada d’ERC Jordina Freixanet, la proposta del Govern de PSOE-UP «ens retorna als temps més foscos del PP austericida», i ha advertit que «no és just que l’Estat es quedi amb un marge de dèficit de 3, Catalunya (i les altres comunitats autònomes) d’un 0 i els ajuntaments d’un 0,2». El Parlament català reclama, en aquest sentit, «una nova distribució equitativa i proporcional a la despesa social de cada administració».

En un altre punt de la moció es constata que els governs de l’Estat i de la Generalitat «inverteixen per sota de la seva capacitat i limiten la capacitat inversora dels ajuntaments, universitats i centres d’inversió». Sobre aquesta qüestió, la cambra puntualitza que «el principal responsable del dèficit inversor és el Govern de l’Estat». Pel que fa als ajuntaments, el Parlament demana modificar la llei d’estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera «amb l’objectiu de flexibilitzar la regla de despesa i excloure del còmput del dèficit les inversions dels ajuntaments finançats a càrrec del romanent de tresoreria».