Relleu a la institució

El Parlament debatrà la setmana vinent la reforma perquè Borràs no pugui cobrar com a expresidenta

El Parlament debatrà la setmana vinent la reforma perquè Borràs no pugui cobrar com a expresidenta
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El ple del Parlament començarà a debatre la setmana que ve la reforma que planteja que els expresidents de la institució deixin de tenir dret a cobrar una retribució quan deixin el càrrec, així com una pensió vitalícia quan superen els 65 anys. Es tracta d’una proposta que ha plantejat el PSC perquè Laura Borràs no tingui dret a rebre 8.000 euros mensuals com a expresidenta de la Cambra ara que divendres vinent se n’escollirà el relleu després d’11 mesos d’interinitat. Per cobrar-lo, la presidenta de Junts hauria de sol·licitar la prestació.

En tot cas, la reforma definitiva de la norma no arribarà, si és que hi ha prou majoria, almenys fins a la tardor, ja que el que es votarà el pròxim ple són les esmenes a la totalitat d’aquesta iniciativa, és a dir, el primer tràmit. S’haurà de veure com es posicionen principalment ERC i Junts davant aquesta proposta. Però la dels socialistes no serà l’única iniciativa sobre aquesta qüestió que es debatrà, sinó que n’hi ha tres més sobre la taula. Ciutadans proposa que s’ampliï la reforma perquè els expresidents de la Generalitat tampoc tinguin dret a aquesta retribució, i els Comuns aposten perquè es revoquin aquests cobraments quan es tracti d’expresidents tant del Parlament com de la Generalitat condemnats per corrupció.

Els socialistes han obert aquest meló pensant en la situació en la qual a partir d’ara es trobarà Borràs, la baixa de la qual com a parlamentària ja ha sigut publicada al butlletí oficial de la Cambra. La llei actual preveu que quan un president deixa la institució tingui dret a cobrar el 80% del salari durant la meitat del temps que ha exercit o un mínim de quatre anys.

Notícies relacionades

La proposta del PSC és que s’acabi eliminant aquesta prerrogativa, amb un període transitori de sis mesos, així com les pensions després de la jubilació, que en aquests moments cobren Joan Rigol i Núria de Gispert, dirigents de l’extinta Unió, i Carme Forcadell, d’ERC. Mentre que Junts ha esquivat pronunciar-se sobre aquest debat, els republicans ja van manifestar al seu dia que si es vol fugir d’un plantejament «trampós», s’apliqui el mateix criteri a totes les instàncies, també al Congrés i el Senat.

Lluís Puig no votarà el relleu de Borràs

D’altra banda, la Mesa del Parlament ha ratificat que el ple per rellevar Borràs sigui divendres vinent al migdia i, ja que el vot és secret, ha deixat clar que aquesta vegada no podrà votar a distància l’exconseller i diputat de JxCat Lluís Puig.