Tribunals

El jutge del cas Pujol dona dos mesos més a la defensa per presentar documentació

El jutge del cas Pujol dona dos mesos més a la defensa per presentar documentació
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El jutge de l’Audiència Nacional encarregat de la instrucció del cas Pujol, Santiago Pedraz, ha atorgat dos mesos addicionals a la família de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol perquè procedeixi a l’expurgació (cribratge o selecció) dels documents personals que consten en la causa on s’investiga l’origen del seu patrimoni familiar. En una interlocutòria d’aquest dilluns, recollit per Europa Press, el titular del Jutjat Central d’Instrucció Número 5 acorda ampliar el termini perquè la família informi dels documents que proposa excloure de la causa. El magistrat ha pres aquesta decisió després que la Fiscalia informés a favor de l’ampliació del termini per a aquesta expurgació, que considerava «raonable considerant els arxius informàtics afectats».

El Ministeri Públic es va oposar en el seu informe a la petició de la família de realitzar una còpia dels volcaments des dels discos durs originals recordant que la Sala Penal ja va resoldre sobre aquesta qüestió en dues interlocutòries diferents. Aquest últim episodi pel que fa a la selecció de la documentació de la família va arribar després que els Pujol al·leguessin problemes tècnics per a l’accés als arxius, cosa que va fer que el jutge demanés al Ministeri de Justícia que comprovessin si aquests existien.

Notícies relacionades

El departament liderat per Pilar Llop, en un ofici del mes d’abril passat, va advertir que no havia detectat cap «problema o inconvenient tècnic a la plataforma Cloud relacionats amb l’accés i descàrrega dels continguts». «Cap dels fitxers que formen part de l’expedient posat a disposició es troben danyats», va apuntar Justícia.

En aquest context, el Ministeri va recomanar «la lectura dels manuals en els quals s’expliquen els procediments a seguir per a les descàrregues de fitxers, descompressió, regeneració de continguts segmentats a diversos fitxers i ‘software’ recomanat per al tractament i visualització de determinades evidències». En el seu recurs, els Pujol van explicar que «no s’especifica quina anàlisi i comprovacions s’han fet ni es trasllada» a la defensa que «hagi fet alguna operació incorrecta». «En suma, la resposta de la Direcció General és de poca ajuda per avançar en l’expurgació, persistint alguns problemes i disfuncions», van criticar llavors. L’instructor insta ara la Direcció General de Transformació Digital de l’Administració de Justícia que posi a disposició de les parts els mitjans tècnics i l’assistència necessària per al «correcte accés» als documents continguts al núvol.