Eleccions generals 23J

¿Què passa si estic de vacances i em convoquen per anar a una mesa electoral?

¿Qui serà l’alcalde de Barcelona? Totes les combinacions possibles

Els gràfics més importants de les eleccions de Barcelona

Els gràfics més importants de les eleccions municipals a Catalunya

MAPA | Resultats de les eleccions municipals 2023 a Espanya

Els presidents i vocals de les meses electorals, igual com els dos suplents per a cada una, seran elegits entre el 24 i el 28 de juny

¿Què passa si estic de vacances i em convoquen per anar a una mesa electoral?
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb la convocatòria d’eleccions generals per al 23 de juliol una de les preguntes és què fer si es té programat per aquestes dates un viatge de vacances davant la possibilitat de ser cridats a formar part d’una mesa electoral com a president o vocal.

A més de celebrar-se al juliol, un mes que un 30% dels espanyols tria per marxar de vacances, el diumenge electoral coincideix amb el pont de sant Jaume, que se celebra el 25 de juliol i és festiu en algunes comunitats, com Galícia, Castella i Lleó, Navarra i el País Basc.

Per tant, el dubte està en si tenir bitllets comprats o allotjament reservat pot servir d’excusa per no anar a una mesa electoral, en cas de ser convocat.

Els presidents i vocals de les meses, igual que els dos suplents per cada un, són escollits per sorteig entre els dies 25è i 29è posteriors a la convocatòria, segons recull la llei. És a dir, entre el 24 i el 28 de juny.

Els designats disposen de set dies per al·legar davant la Junta Electoral de Zona la causa justificada i documentada que els impedeixi l’acceptació del càrrec. La Junta resoldrà en cinc dies i comunicarà a l’interessat la seva decisió.

La Junta Electoral Central va emetre el 2011 una instrucció amb una llista de supòsits en què estaria justificada l’excusa de la persona designada. Una llista que, no obstant, està oberta.

Dins aquesta llista es pot distingir entre causes personals, familiars o professionals. En alguns casos no hi ha dubte sobre la causa per no presentar-se, que es justifica per si sola, per la qual cosa només s’ha d’acreditar la circumstància.

Quan la justificació de la causa al·legada depèn de circumstàncies concretes, la Junta Electoral de Zona és qui decideix després de la seva anàlisi. És a dir, queda a la seva discrecionalitat.

Notícies relacionades

No figura en l’esmentada llista cap cas relacionat amb tenir bitllets comprats o reserves d’allotjaments per motius vacacionals. Per tant, es podria al·legar davant la Junta Electoral de Zona però serà aquest òrgan qui decidirà.

En aquests casos, és molt important presentar tota la documentació i acreditar les circumstàncies per les quals es demana no anar a mesa electoral. Per això, com més informació s’aporti, millor.