Calendari electoral de les eleccions generals del 23J: les dates clau de la cita amb les urnes

Enric Fontcuberta / EFE

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La maquinària electoral ja està en marxa. Aquest dimarts s’ha publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) la dissolució de les Corts –Congrés i Senat– i d’aquí 54 dies, el 23 de juliol, s’instal·laran les urnes a tot Espanya. Fins aquell moment hi ha diverses fites destacades, com els terminis per comunicar coalicions electorals o presentar les llistes, però després vindrà la part més rellevant, la constitució d’un nou govern.

Calendari de les eleccions generals

Aquestes són les dates clau del procediment electoral, a falta que s’aprovi el calendari electoral:

30 de maig: publicació del decret de convocatòria d’eleccions i de dissolució de les Corts, amb què arrenca el període electoral, cosa que suposa, entre altres coses, la prohibició de celebrar actes d’inauguració i difondre propaganda institucional. S’obre també el termini per sol·licitar el vot per correu i per demanar el vot des de l’estranger.

  • 30 de maig:dissolució de les CortsS’obre també el termini per sol·licitar el

Entre el 31 de maig i el 4 de juny el Ministeri d’Hisenda haurà de publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) una ordre ministerial que fixi el límit màxim de despesa de campanya i que actualitzi les subvencions que abonarà l’Estat als partits per cada vot i escó obtingut en les eleccions del 23 de juliol.

  • el 31 de maig i el 4 de juny

9 de juny: els partits polítics han de comunicar les seves coalicions electorals des del 31 de maig i fins a les dotze de la nit del 9 de juny. Aquestes aliances s’han de formalitzar en les diferents juntes electorals, siguin provincials o la JEC, si el seu àmbit supera una circumscripció. Aquesta data és especialment rellevant per a Yolanda Díaz i el seu intent de construir una candidatura unitària a l’esquerra del PSOE.

19 de juny: entre el 14 i el 19 de juny els partits, coalicions o agrupacions electorals hauran de presentar a les juntes electorals provincials les seves candidatures al Congrés i al Senat. És a dir, les llistes electorals.

  • 19 de juny:el 14 i el 19 de juny

21 de juny: les llistes presentades al Congrés i al Senat es publiquen al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), però encara no són les definitives, ja que s’obre un termini d’esmena d’errors i per resoldre impugnacions.

  • 21 de juny:

27 de juny: el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) publicarà ja les candidatures proclamades per les juntes provincials, una vegada revisades i, si escau, corregides.

  • 27 de juny:publicarà ja les candidatures proclamades

7 de juliol: a les zero hores del divendres 7 de juliol, sant Fermí, arrencarà la campanya electoral, que conclourà a les dotze de la nit del divendres 21.

  • 7 de juliol: sant Fermí, arrencarà la

13 de juliol: finalitza el termini per sol·licitar el vot per correu.

  • 13 de juliol:

17 de juliol: últim dia per publicar enquestes electorals. Aquesta prohibició, que els partits no han sigut capaços d’actualitzar o corregir, es va imposar en protecció de les formacions minoritàries per evitar que les crides al vot útil en la recta final de la campanya se les carreguin.

  • 17 de juliol: últim dia per publicar enquestes electorals.

22 de juliol: jornada de reflexió, en què estarà prohibit fer actes de campanya.

  • 22 de juliol: jornada de reflexió,

23 de juliol: jornada electoral en què estaran cridats a les urnes més de 36 milions d’espanyols. Per al Congrés, hauran d’utilitzar paperetes tancades configurades pels partits, però per al Senat poden marcar en una llista oberta fins a tres candidats, del mateix o de diferents partits.

  • 23 de juliol: estaran cridats a les urnes més de 36 milions d’espanyols

26 de juliol: primer dia de termini perquè en les diferents juntes provincials es procedeixi a l’escrutini dels vots de les eleccions generals, sumant el recompte que es va fer diumenge als col·legis electorals amb els vots emesos des de l’estranger per part dels inscrits al cens electoral de residents absents (CERA). Aquest recompte definitiu s’haurà d’haver acabat dissabte 29 de juliol.

  • 26 de juliol:

Calendari per formar el nou govern

El 17 d’agost se celebrarà la sessió constitutiva de les Corts Generals, una vegada resolts tots els recursos i proclamats els resultats. Aquell dia prendran possessió els parlamentaris elegits i caldrà votar els membres de les dues meses, inclosos els seus presidents.

  • El 17 d’agost se celebrarà la sessió constitutiva de les Corts Generals

Cinc dies després es constituiran els grups parlamentaris i, amb això, es posarà data a la ronda de consultes al Palau de la Zarzuela perquè el Rei escolti els líders dels partits a fi d’encarregar la investidura a qui tingui més suports

  • Cinc dies després es constituiran els grups parlamentaris