Convocatòria electoral

¿Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals del 23J?: requisits i terminis

Eleccions 2023, en directe: avanç dels comicis generals i sondejos del 23J

Feijóo no tindria assegurada la Moncloa amb el resultat de les municipals: així quedarien les generals a cada província

¿Com sol·licitar el vot per correu per a les eleccions generals del 23J?: requisits i terminis
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La publicació aquest dimarts, 30 de maig, del decret de convocatòria de comicis generals del 23 de juliol obre un nou període electoral a Espanya només 24 hores després de tancar-se el de les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig. Una data, la del 23J, ple estiu, en la qual molts ciutadans estaran fora de les seves ciutats per les vacances, de manera que és previsible un notable augment de les sol·licituds de vot per correu.

Notícies relacionades

La normativa que reflecteix la Junta Electoral Central (JEC) deixa clar que la sol·licitud per votar per correu es pot fer a partir de la data de la convocatòria, en aquest cas, aquest 30 de maig. Per als comicis esmentats, els votants disposen de termini fins al desè dia anterior a la votació, el 13 de juliol. 

Aquests són els requisits que cal complir per votar per correu en la cita electoral del 23J:

  • Sol·licitud de vot per correu. La sol·licitud de vot per correu es pot fer a les oficines de Correus, presentant el DNI, el passaport o el carnet de conduir, o de manera telemàtica, en la web Correos.es. No obstant, en aquest últim cas és requisit imprescindible identificar-se amb el DNI electrònic o amb un certificat digital.

  • Recepció de la papereta electoral. Després de formalitzar la petició, Correus trasllada la sol·licitud a l’Oficina del Cens Electoral, que realitza les comprovacions oportunes i emet un certificat que demostra que l’elector està inscrit en el cens electoral i que exercirà el seu dret a vot a través del servei postal i, per tant, ja no podrà fer-ho de manera presencial. L’oficina electoral envia al domicili del ciutadà un correu certificat que inclou la documentació necessària: paperetes, sobres, el certificat del cens, un sobre amb l’adreça de la mesa on li correspondria votar i les instruccions sobre com formalitzar el vot.  El votant ha de firmar en persona la recepció dels documents i acreditar la identitat, i ha d’entregar la documentació també de manera presencial. Si el votant no està al seu domicili quan passa el carter, s’haurà de presentar en una oficina per rebre la documentació, i acreditar-se. 

  • Emissió del vot per correu. L’elector ha de remetre el seu vot per correu certificat, introduït al sobre amb l’adreça de la seva mesa electoral, i fer-ho de manera presencial.