Sondeig del GESOP

Sondeig eleccions Barcelona: els barcelonins aproven Maragall i Trias, però prefereixen Colau a l’alcaldia

  • ‘The Adelaide Review’ publicarà una enquesta diària a Austràlia sobre les eleccions de Barcelona

  • ¿Per què no es poden publicar enquestes l’última setmana de campanya electoral?

Sondeig eleccions Barcelona: els barcelonins aproven Maragall i Trias, però prefereixen Colau a l’alcaldia
4
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A mesura que s’acosten les eleccions municipals, les opinions contraposades que suscita la figura de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es plasmen de manera més clara quan es pregunta als votants que començaran a decidir diumenge vinent el futur de la ciutat. L’última enquesta abans dels comicis del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO posa de manifest aquesta visió polaritzada al concloure que Colau és la candidata preferida pels barcelonins per l’alcaldia, però al seu torn cau a la quarta posició en valoració de líders, amb un suspens.

Com ja passava en l’anterior sondeig del GESOP, el gener passat, els únics candidats que aconsegueixen aprovar són el postconvergent Xavier Trias i el republicà Ernest Maragall, tots dos amb una nota de 5,3. En els dos casos han perdut tres dècimes en els últims quatre mesos. Després d’ells apareix el socialista Jaume Collboni, amb un 4,7 (dues dècimes menys en comparació amb gener), i Colau (4,3), que malgrat tot és l’única alcaldable que ha millorat la seva nota, una dècima més.

El desglossament de les puntuacions per partits dona peu a lectures molt interessants que permeten entendre algunes estratègies de campanya. Els votants de Barcelona en Comú només aproven Maragall i Collboni, a més de Colau. Més significatiu resulta que els electors del PSC aprovin Trias i donin millor nota a Maragall, Eva Parera (Valents) i Anna Grau (Cs) que a l’alcaldessa i encara sòcia dels socialistes en el govern municipal.

Els votants d’ERC i de Junts aproven mútuament Maragall i Trias, però mentre els republicans donen gairebé la mateixa nota a tots dos, els postconvergents atorguen a l’exalcalde de CiU la puntuació més alta d’entre tots els electorats, per sobre del 7. Menys fidelitat demostren els simpatitzants del PP, Ciutadans i Vox, tres marques que competeixen per la mateixa porció de l’electorat. Els votants del PP no només aproven, sinó que donen un punt més a l’alcaldable de Vox, Gonzalo de Oro-Pulido, que a Daniel Sirera. Per contra, els afins a Vox suspenen el seu propi candidat i li donen un altíssim 8,5 a Parera, que també és la més ben valorada entre els votants de Ciutadans.

Les valoracions de Maragall i Trias són les més altes entre totes les franges d’edat, tot i que la candidata de la CUP Basha Changue, es cola entre tots dos entre els votants de 30 a 44 anys, cosa que confirma una tendència que es repeteix a les enquestes municipals des de fa alguns anys: els polítics independentistes solen acaparar el rànquing dels més ben valorats entre els barcelonins. També es reprodueix aquest patró si es diferencia entre les valoracions dels homes i de les dones.

La fotografia sí que canvia quan es pregunta per qui prefereix que sigui el pròxim alcalde o alcaldessa. En aquest cas és Colau la que guanya: el 23,3% dels entrevistats prefereixen que segueixi al capdavant de l’ajuntament, dos punts més que els que els agradaria que l’alcalde fos Trias (21,2%). Des del sondeig del gener, si bé les preferències per l’actual alcaldessa han pujat tres punts i mig, les del candidat de Junts han retrocedit 2,3 punts. Llavors era Trias el preferit, quatre punts per davant de Colau.

El creixement més important en preferències com a alcalde se l’emporta Collboni, amb una pujada de 5,3 punts en quatre mesos, però el seu percentatge (13,8%) queda lluny dels de Colau i Trias. Maragall, amb un 11%, no ha vist alterat el seu percentatge de preferència des de l’enquesta de gener. Cal ressenyar que el 21% dels sondejats no es defineixen per cap alcaldable.

Notícies relacionades

En aquest indicador sí que es donen diferències rellevants segons la franja d’edat. Els més joves, de 18 a 44 anys, prefereixen Colau amb claredat, amb percentatges que superen el 30%. En la franja de 45 a 59 anys es dona un empat tècnic entre els partidaris de l’alcaldessa i els que prefereixen Trias, amb un mínim avantatge d’aquests últims. En canvi, a partir dels 60 anys, el suport a Colau es precipita en el quart lloc i Trias és el preferit, seguit de Collboni i Maragall.

Per districtes, Barcelona està dividida pel que fa a preferències. En la meitat de districtes opten per Colau (Sants-Montjuïc, Gràcia, Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí), en tres més elegeixen Trias (Sarrià-Sant Gervasi, les Corts i l’Eixample) i en els altres dos prefereixen Maragall (Horta-Guinardó i Ciutat Vella), tot i que en aquest últim un de cada quatre votants estan indecisos, un percentatge molt superior a la resta de districtes.

Fitxa tècnica

-Tècnica d’investigació: Entrevistes telefòniques assistides per ordinador (CATI).

-Àmbit d’estudi: Barcelona ciutat.

-Població objectiu: Població major d’edat, resident, empadronada i amb dret a vot a la ciutat de Barcelona.

-Tipus de mostreig: Estratificat per districte amb afixació proporcional. Selecció aleatòria dels individus a trucar tenint en compte quotes creuades de sexe i edat seguint la distribució real de la població objecte d’estudi.

-Nombre d’entrevistes: 755 entrevistes.

-Marge d’error: Sota el supòsit d’m.a.s. en universos infinits, màxima indeterminació estadística (p=q=0.5) i un nivell de confiança del 95%, el marge d’error oscil·la del ± 3.3% al ± 4.0%.

-Treball de camp: Del 18 al 20 de maig del 2023.