Cita amb les urnes

Així estan les enquestes de les eleccions a la Comunitat Valenciana 2023

Els comicis autonòmics del 28 de maig dirimiran la continuïtat de l’esquerra o la tornada de la dreta al poder

Així estan les enquestes de les eleccions a la Comunitat Valenciana 2023
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

La Comunitat Valenciana afronta el 28 de maig les que probablement siguin les eleccions autonòmiques més disputades de la seva història. Vuit anys després del gir que va acabar amb dues dècades de poder del PP, el tripartit d’esquerres es juga la seva continuïtat en una disputada pugna amb les dretes, després d’una legislatura marcada per la dimissió de la número dos de l’Executiu i líder de Compromís, Mónica Oltra, després de la seva imputació judicial. El feu valencià pot ser, a més, l’autonomia més preuada de les que es dirimeixen en aquests comicis si es dona per previsible la victòria del PP a la Comunitat de Madrid.

El 2019, el PSPV de Ximo Puig va guanyar les eleccions i les esquerres van revalidar la majoria absoluta a les Corts Valencianes, fixada en els 50 escons. Els socialistes van obtenir 27 diputats i van salvar per estret marge el Govern autonòmic gràcies als 17 diputats de Compromís i els 8 parlamentaris d’Unides Podem. El PP es va quedar amb 19 representants davant l’avenç de Ciutadans, que va aconseguir 18 escons, i Vox, que va aconseguir 10 diputats.

La mitjana de totes les enquestes sobre les eleccions autonòmiques publicades des del setembre atorga al PP un avantatge de 2,5 punts sobre el PSPV, tot i que tots dos millorarien els seus resultats de fa quatre anys. Els populars se situen al voltant del 30% dels vots, afavorits per la desaparició de Ciutadans, que també permetria a Vox col·locar-se com a tercera força autonòmica. Els ultradretans superarien en 1,5 punts Compromís, que seria la marca que més retrocediria. Unides Podem també perd pistonada i continuaria com a fanalet vermell.

Notícies relacionades

Convertides aquestes mitjanes en escons, el PP i el PSOE estan separats per només tres diputats. Els populars obtindrien 33 parlamentaris (14 més que el 2019) i els socialistes, 30 (tres més que fa quatre anys) Vox i Compromís mantenen el seu particular pols per la medalla de bronze: Vox aconseguiria 15 representants (cinc més) i Compromís, 14 (tres menys). Unides Podem es quedaria amb 7 escons (un menys). Amb aquests resultats, les esquerres podrien reeditar l’Executiu d’un pèl, ja que sumarien 51 diputats.

Ximo Puig és l’únic candidat del 2019 que es torna a presentar a les eleccions autonòmiques. Durant aquesta legislatura, el PP va substituir el seu líder al País Valencià, Isabel Bonig, per Carlos Mazón, actual president de la Diputació d’Alacant. Després de la dimissió d’Oltra, Compromís va impulsar la candidatura del seu portaveu al Congrés, Joan Baldoví. Per la seva banda, a Unides Podem també hi va haver relleu a mig mandat: Rubén Martínez Dalmau va renunciar a la vicepresidència segona de l’Executiu i va ser substituït per Héctor Illueca. Quant a Vox i Ciutadans, després de sengles crisis internes, els seus aspirants seran Carlos Flores i Mamen Peris, respectivament.