ANÀLISI

El Govern valencià reforça la seva valoració en un mandat marcat per la pandèmia

Els suports a la gestió de l’Executiu autonòmic pugen 6,3 punts respecte al 2019 malgrat la crisi econòmica derivada també per la invasió a Ucraïna

El Govern valencià reforça la seva valoració en un mandat marcat per la pandèmia
2
Es llegeix en minuts

Els socis del govern del País Valencià arriben a les eleccions del 28M amb el vent a favor. Almenys aquesta conclusió s’extreu de la valoració de gestió que realitzen els ciutadans, segons l’enquesta realitzada per Invest Group per a Levante-EMVInformación Mediterráneo – El Periódico de Castellón, tots tres del grup Prensa IbéricaL’acord del Botànic aconsegueix una valoració més alta que fa quatre anys, quan el PSPV, Compromís i Unides Podem van revalidar a les urnes el Govern que van aconseguir a mitjans del 2015, després de dues dècades de poder del Partit Popular.

En concret, el 44,1% dels enquestats valoren com a positiva (bona o molt bona) la gestió del Botànic d’esquerres durant una legislatura política, 2019-2023, marcada per la pandèmia de la covid i la invasió d’Ucraïna i les seves derivades econòmiques, un percentatge que revela 6,3 punts més que el 2019, quan la xifra es va quedar en el 37,8%.

Al costat contrari, un 31,3% dels valencians enquestats es decanten per una valoració dolenta o molt dolenta respecte als 28,5% de fa quatre anys, abans de les eleccions que es van celebrar el 28 d’abril. Així, el balanç positiu per al Consell arriba als 12,8 punts, 3,5 més que el 2019, de manera que la pandèmia, en lloc de desgastar el Botànic, ha aconseguit reforçar la seva imatge.

Les ciutats on es dona més suport a la gestió són València (45,2%) i Alacant, mentre que els més crítics es concentren a Castelló (33,1%). Per gèneres, destaca la igualtat en les valoracions positives (la visió positiva dels homes supera en poques dècimes –0,6 punts– la de les dones) davant la considerable distància quan es tracta de la valoració negativa. En la valoració negativa els homes prenen avantatge, ja que hi ha un 34,6% de crítics en comparació amb el 28% de dones.

Quant a l’avaluació del treball realitzat pel bloc de l’oposició durant aquest mandat, els ciutadans són menys benèvols, ja que les crítiques superen els suports a la fiscalització realitzada al Botànic, com va passar fa quatre anys. El 45,2% dels enquestats valoren negativament el bloc format pel Partit Popular, Ciutadans i Vox, davant el 21,9% que veuen bona o molt bona la seva tasca d’oposició al Govern. Aquesta legislatura ha fet que aquests suports hagin crescut (des del 13,5% del 2019), però també les crítiques (45,5%).

Per províncies, la visió més negativa de la gestió de l’oposició al Botànic té lloc a València (46,0%), mentre que la menys dura sorgeix de Castelló (44,4%). La més positiva, per la seva banda, es registra a Alacant (24,6%), en comparació amb València, on els suports es queden en el 20,3%.

Els joves recolzen el treball de l’esquerra

Notícies relacionades

Els principals suports a la gestió dels socis del Botànic es produeixen entre els grups d’edat més joves. De fet, gairebé la meitat dels enquestats d’entre 25 i 34 anys consideren que el treball de l’esquerra aquesta legislatura ha sigut bo o molt bo (47,3%), entre els quals hi ha pocs crítics (un 24,6%).

El balanç positiu s’ajusta entre els més veterans (més de 64 anys), tot i que també hi ha més suport (42,7%) que crítica (36%). Amb els grups de l’oposició al Govern del Consell, els joves (18 a 24 anys) són una mica més indulgents (el 26,6% recolza el treball), mentre que el grup d’entre 50 i 64 anys acumula més els retrets a la seva gestió (49,5%).