Investigació judicial

El jutge cita una model i empresària veneçolana pel frau a Hisenda de l’amic mexicà de Joan Carles I

La dona declararà com a testimoni per la transferència d’unes participacions de la clínica privada d’un dels metges del rei emèrit

  • Un jutjat investiga l’amic mexicà i el metge del rei Joan Carles a Barcelona

El jutge cita una model i empresària veneçolana pel frau a Hisenda de l’amic mexicà de Joan Carles I
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutge de Barcelona que investiga per presumpte frau a Hisenda de 600.000 euros l’amic de Joan Carles I i magnat mexicà, Allen Sanginés-Krauser, i un dels metges del rei emèrit, el facultatiu barceloní Manuel Sánchez Sánchez, ha citat a declarar com a testimoni el 29 de maig la model i empresària Ana María Duque Moncada, que ara té domicili a Madrid. Les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO asseguren que aquesta dona va intervenir en l’operació d’una ampliació de capital de la clínica privada d’aquest metge que està sent investigada. Les indagacions es van iniciar arran d’una querella presentada per la fiscalia de Barcelona.

El jutjat va obrir fa mesos una investigació a Sanginés-Krauser, al metge Manuel Sánchez Sánchez i a la seva dona per suposadament simular l’ampliació de capital de la societat que gestiona la Clínica DeSánchez, situada a la zona alta de la capital catalana. El titular del Jutjat d’Instrucció número 29 de la ciutat ara ha prorrogat la investigació durant sis mesos més, perquè està pendent del resultat de la comissió rogatòria (petició de cooperació) al Regne Unit per procedir a l’interrogatori de l’amic mexicà del rei emèrit, al no haver-lo trobat a la residència que té a Espanya.

L’entrada del magnat a la clínica

Sánchez va començar a tenir relació amb Joan Carles I quan treballava a la Clínica Planas de Barcelona i la relació va continuar quan va obrir-ne la seva pròpia i, a través dels seus tractaments, l’emèrit lluita contra l’envelliment. La societat que gestiona la clínica va ser constituïda l’octubre del 2014 i el capital social va ser subscrit, en principi, per A. A. M., la dona del facultatiu. El gener del 2016, la dona va vendre totes les seves participacions al seu marit, que va passar a ser soci únic de la firma, tot i que ella s’hi va mantenir com a administradora. Aquesta mateixa data, la companyia va rebre 245.000 euros d’una mercantil establerta a Madrid creada pel mexicà Sanginés-Krause.

Segons la fiscalia, les rendes reflectides en les declaracions d’IRPF del 2016 al 2018 presentades pel metge «només van ser una mínima part de les que realment va percebre», ja que, al seu entendre, «va amagar» en aquests exercicis altres retribucions per un import d’1,3 milions d’euros, que realment provenien de la prestació dels seus serveis.

L’«estratègia», apunta, va consistir a «camuflar» aquests imports com a ampliacions de capital de la societat que gestiona la clínica i que van ser subscrites entre el 2016 i el 2018 per l’empresa de Sanginés-Krause. Segons l’opinió de la fiscalia, aquestes operacions «no van ser tals, sinó que es van simular».

Notícies relacionades

Mesos després de l’última ampliació de capital, segons el ministeri públic, les participacions van ser transmeses a l’empresària veneçolana, Ana María Duque Moncada, establerta a Espanya des del 2018, pel mateix valor que es van adquirir: 1,3 milions d’euros. I la fiscalia ha constatat que hi ha una relació entre aquesta empresària i el magnat Sanginés-Krauser.

Les ampliacions de capital són simulades per la «falta de justificació de les primes d’emissió i l’absoluta desproporcionalitat», l’«absència de motivació econòmica de la inversió», la inexistència de documents sobre el projecte i les negociacions prèvies, la manca de «control» del soci capitalista [el magnat] sobre els recursos aportats (99,77%) i la «disposició» de fons per part del metge amb «total discrecionalitat», conclou la fiscalia.