Investigació judicial
Un jutge de Barcelona demana al Regne Unit poder interrogar un amic del rei Joan Carles
El magnat mexicà està acusat, juntament amb un metge del rei emèrit, de presumptament haver defraudat a Hisenda 600.000 euros
Un jutjat de Barcelona ha sol·licitat col·laboració a les autoritats del Regne Unit per poder interrogar un amic íntim de Joan Carles I, el milionari mexicà Allen Sanginés-Krause, que està sent investigat com a col·laborador d’un presumpte frau a Hisenda per un import d’uns 600.000 euros, cas en què està implicat també un dels metges del rei emèrit a Barcelona, el facultatiu Manuel Sánchez Sánchez, com a autor directe, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO. Les indagacions es van iniciar arran d’una querella de la fiscalia.
El Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona, que instrueix el procés judicial, va tramitar a principis del mes de novembre passat una comissió rogatòria (sol·licitud d’ajuda i cooperació internacional) a través del Ministeri de Justícia per poder interrogar Sanginés-Krause al Regne Unit, al no haver pogut citar-lo per declarar en qualitat d’imputat al suposat domicili que tenia a Espanya.
Segons les fonts consultades per aquest diari, l’empresari mexicà viu a la Gran Bretanya, tot i que no es descarta que tingui la seva residència en un altre país europeu. Per tant, en el cas que no se’l localitzés, s’hauria d’estendre la seva recerca a altres llocs. Com a conseqüència del Brexit, les peticions judicials espanyoles es tramiten per comissió rogatòries. Per posar en marxa aquest procediment a l’estranger, la fiscalia ha hagut de presentar al jutjat les preguntes que es traslladaran al magnat investigat.
A la querella de la fiscalia pel presumpte frau a Hisenda hi apareix Sanginés-Krause, el metge Manuel Sánchez, que ja ha declarat com a imputat, i la seva dona. Se’ls atribueix haver simulat presumptament l’ampliació de capital de la societat que gestiona el centre d’aquest facultatiu, la Clínica DeSánchez, situada a la part alta de la capital catalana. Sánchez és un dels metges de confiança del rei emèrit i un dels especialistes més reconeguts de la medicina preventiva i de longevitat. La seva relació amb Joan Carles I es remunta a quan treballava a la Clínica Planas de Barcelona com a cap del departament d’estètica i nutrició. Eren habituals les visites del llavors cap de l’Estat per sotmetre’s a tractaments.
La possible simulació
Quan el metge va obrir la seva pròpia clínica en un palauet modernista, la Casa Alemany, aquesta relació va continuar. Amb ell, l’emèrit lluita contra l’envelliment. Alguns tractaments no van ser pagats per Joan Carles I, sinó pel seu amic íntim, el magnat Sanginés-Krause. Les donacions de l’empresari al rei emèrit van ser investigades en el seu dia, però la Fiscalia del Tribunal Suprem les va arxivar perquè l’excap d’Estat havia presentat una regularització davant l’Agència Tributària.
L’empresari mexicà va declarar com a testimoni en aquestes indagacions. Les diligències judicials que se segueixen ara al jutjat de Barcelona no es basen en aquestes donacions, tot i que al text de la fiscalia s’esmenta l’existència de factures girades per la clínica de Sánchez a aquest empresari pels serveis prestats al rei emèrit. Se centra en una suposada simulació d’aplicacions de capital de la clínica subscrites per Sanginés-Krause. Segons l’opinió de la fiscalia, aquestes operacions «no van ser tals».
La fiscalia concreta a la seva querella que les rendes reflectides a les declaracions d’IRPF del període comprès entre el 2016 i el 2018 presentades pel metge investigat «van ser només una mínima part de les que realment va percebre», ja que, al seu entendre, «va ocultar» en aquests exercicis altres retribucions per un import d’1,3 milions d’euros, que realment provenien de la prestació dels seus serveis professionals com a facultatiu «de reconegut prestigi i amb una clientela amb elevada capacitat econòmica».
Al seu entendre, per «ocultar» aquestes rendes, Sánchez va recórrer a una «estratègia defraudatòria» per a l’«execució de la qual va ser imprescindible la col·laboració» dels altres dos querellats: la seva dona i l’empresari mexicà. Aquesta «estratègia», apunta l’acusació pública, va consistir a «camuflar» aquests imports com ampliacions de capital de la societat que gestiona la clínica i que van ser subscrites entre el 2016 i el 2018 per l’empresa de Sanginés-Krause. Segons la seva opinió, aquestes operacions «no van ser tals, sinó que es van simular».
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EFEMÈRIDE El metro celebra 100 anys amb visites a estacions fantasma
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Ocupació La Generalitat es reforça amb 225 orientadors laborals per reduir l’atur
- Crisi al Pròxim Orient "Ho van destruir i ho van cremar tot"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Estrena aquest diumenge ‘Señor, dame paciencia’: Jordi Sánchez torna a treure suc d’un personatge carregat de prejudicis
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Urbanisme Polèmica a L'Hospitalet per la revisió de la superfície cadastral de mig miler de finques de la ciutat
- Teatre Tarragona reinterpreta el clàssic dels Pastorets de Folch i Torres: tindrà una Satanàs dona