A l’espera

El decret d’arxiu de les diligències de l’emèrit el firmaran els seus instructors: el tinent fiscal del Suprem i el cap d’Anticorrupció

  • Es descarta que el rubriqui la mateixa fiscal general i es deixa en mans dels fiscals al capdavant de les indagacions

  • S’entén que són els que millor coneixen les investigacions iniciades el desembre del 2018

Los Reyes eméritos en la misa por don Juan

Los Reyes eméritos en la misa por don Juan / Juan Carlos Hidalgo/EFE (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El decret d’arxiu de les diligències penals obertes contra el rei emèrit serà firmat pels fiscals instructors: el tinent fiscal del Tribunal Suprem, Juan Ignacio Campos, i el fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, segons va avançar ‘El Confidencial’ i ha confirmat EL PERIÓDICO de fonts del ministeri públic.

Malgrat que es va especular que atesa la rellevància de la decisió el tancament seria rubricat per la mateixa fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, finalment s’ha decidit que ho facin els dos representants del ministeri públic al capdavant de l’equip dels del Tribunal Suprem, perquè són els que millor coneixen tots els detalls de la instrucció fiscal desenvolupada, ja que han estat treballant en aquestes diligències des de fa una mica més d’un any i, en el cas de Luzón, des del seu origen.

Primeres diligències

El desembre del 2018 Anticorrupció va obrir les diligències relatives al cobrament de 65 milions d’euros de la monarquia saudita per la construcció de l’AVE a La Meca, segons es va sentir explicar a la seva amant Corinna Larsen l’excomissari José Manuel Villarejo en una entrevista a Londres el 2015.

Notícies relacionades

Aquestes primeres diligències d’investigació hauran de ser prorrogades el pròxim 17 de desembre si aleshores no s’ha procedit ja a l’anunciat arxivament. Fonts fiscals asseguren que aquesta data no és rellevant, perquè la prolongació de les indagacions no implica que les diligències no puguin ser tancades en qualsevol moment posterior. Assenyalen que aquests terminis del ministeri públic no són equivalents als de la instrucció judicial i, per tant, aquell dia no és un límit inamovible per al pronunciament fiscal. En aquest sentit, algunes fonts apunten que s’esperi que arribi oficialment informació suïssa que ja es coneix de manera extraoficial, per la qual cosa la seva arribada no determinarà l’arxivament.

En total són tres les diligències d’investigació obertes per la fiscalia en relació amb l’emèrit, que ha presentat un parell de regularitzacions per més de cinc milions d’euros per tal de neutralitzar la comissió de qualsevol delicte. Les altres dues són les relatives al pagament dels seus familiars amb targetes a nom de qui era el seu ajudant de camp amb diners de l’empresari mexicà Allen Sanginés-Krause i un fons al paradís fiscal de Jersey.