Eleccions municipals 28M

Sirera s’inspira en Albiol i proposa una regidoria per «recolzar» els propietaris d’immobles okupats

  • AL MINUT | ELECCIONS MUNICIPALS I AUTONÒMIQUES 2023

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions

Sirera s’inspira en Albiol i proposa una regidoria per «recolzar» els propietaris d’immobles okupats

PPC

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les okupacions continuen en l’ordre del dia de la campanya electoral. Just el dia en què Podem presenta al Congrés una iniciativa per perseguir penalment empreses com Desokupa, i després de la validació al Senat de la nova llei de vivenda, aquest dijous el candidat del PP a Barcelona, Daniel Sirera, ha apujat el to contra aquesta problemàtica i ha plantejat la creació d’una regidoria «de suport a les persones que pateixen okupacions». Es tracta d’una proposta similar a la del candidat popular a Badalona, Xavier García Albiol, que ha anunciat que crearà «la primera regidoria de Catalunya i Espanya específica contra l’okupació». A més, també ha promès condonar l’IBI a qui té «un pis o una vivenda okupada».

En una conferència a Nueva Economía Fórum, celebrada a l’Hotel Palace de la capital catalana, Sirera ha acusat l’Ajuntament de Barcelona de donar «la clau als okupes» i de permetre’ls que s’«empadronin» en aquestes vivendes, perquè l’«alcaldessa ha sigut okupa, li agraden els okupes i és condescendent amb ells». Amb tot, el popular ha recordat la llei proposada pel PP al Congrés –i que va ser tombada per la majoria de la Cambra– que plantejava que la policia pogués desokupar una vivenda en 24 hores i apujar les penes contra els okupes a tres anys de presó.

«Per mi la meva la propietat privada és sagrada», ha defensat, i ha lamentat que Podem es dediqui a preparar una llei contra Desokupa –empresa vinculada a l’extrema dreta que impulsa desallotjaments extrajudicials– i no contra els okupes. «Avui dia okupar surt gratis, però amb el PP s’acabarà okupar», ha conclòs, i ha assegurat que aquesta situació acabarà si Alberto Nuñez Feijóo arriba a la Moncloa.

Denúncia contra Colau

D’altra banda, el candidat del PP ha assegurat que aquest divendres presentarà la denúncia anunciada el cap de setmana passat contra el govern de Colau per donar ordres a la policia de «no actuar» als edificis de la Bonanova, el Kubo i la Ruïna, cosa que tant fonts municipals com els Mossos contradiuen perquè mantenen que no hi ha ordre judicial per poder procedir al desnonament. A més, ha assegurat que l’ampliaran també contra el Govern de la Generalitat. Segons Sirera, els dos governs han incomplert els articles «408 i 409 del Codi Penal» i es poden enfrontar a una pena d’«inhabilitació».

Notícies relacionades

En la conferència, en la qual hi havia representants de la Cambra de Comerç o de Societat Civil Catalana, a més de diversos càrrecs del Partit Popular –i el regidor de Cs díscol Paco Sierra–, el candidat també ha promès posar fi a l’«infern fiscal» d’impostos que assegura que paguen els barcelonins en comparació amb altres capitals espanyoles. En aquest sentit, ha posat en relleu el model de la presidenta Isabel Díaz Ayuso a Madrid i ha plantejat rebaixar l’IBI un 30%; les escombraries, un 10%, i l’impost sobre la construcció un 50%, a més de la rebaixa de l’impost a les terrasses de bars que ja va anunciar aquest dimarts passat.

També ha promès posar fi a la «policia lingüística» que diu que actua a la ciutat per vigilar els negocis que no utilitzin el català als seus establiments i que ha afirmat que costa 24 milions a les arques municipals. Amb tot, ha promès que, si és alcalde, implantarà una política de «bilingüisme real» i que les comunicacions de l’ajuntament seran «com a mínim en castellà i en català». Per la seva banda, el president del PP català, Alejandro Fernández, ha apostat per «superar la política irreconciliable» i ha demanat ser «capaços de bastir ponts» en la seva presentació del candidat.