Polèmica de campanya

El Govern nega que parlés amb Bildu per apartar els etarres amb delictes de sang

Ortuzar ho vincula sols amb l’estratègia electoral dels ‘abertzales’ però critica que Sánchez actuï pensant en una pròxima investidura

El Govern nega que parlés amb Bildu per apartar els etarres amb delictes de sang
3
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

La Moncloa ha negat aquest dimecres de manera taxativa que el Govern hagi mantingut contactes amb EH Bildu perquè apartessin de les seves llistes els set etarres amb delictes de sang. En les últimes hores aquesta possibilitat ha sobrevolat el debat polític, sobretot perquè l’Executiu ni en públic ni en privat s’havia mostrat clar sobre si va fer alguna gestió per provocar la decisió de Bildu. El fons d’aquest moviment hauria sigut el mal que aquest cas estaria fent a la campanya socialista perquè l’independentisme basc ha sigut un dels suports parlamentaris del Govern de coalició durant aquesta legislatura.

Fonts governamentals han confirmat que no hi ha hagut interlocució i vinculen aquesta especulació amb teories «conspiranoiques». Moncloa atribueix únicament a l’«empenta» del Col·lectiu de Víctimes del Terrorisme al País Basc (Covite) la correcció de Bildu. Ni a l’Executiu ni al PSOE admeten que aquest tema pugui afectar la mobilització de l’electorat socialista i només hi veuen conseqüències –negatives– per al PP. Perquè «alimenta Vox», asseguren. I perquè és «el que sempre utilitzen» quan «van perdent». «Estan instrumentalitzant el terrorisme i d’això la gent se n’adona».

Ni tan sols es reconeix que hagi trastocat la campanya d’anuncis que havien dissenyat perquè les mesures que continua desgranant Pedro Sánchez, assenyalen, continuen tenint impacte. Diferents fonts territorials asseguren també que els seus sondejos no reflecteixen una baixada del suport al PSOE els últims dies.

Aquest matí, en una entrevista a Onda Cero, el president del PNB, Andoni Ortuzar, ha vinculat sols a la situació interna de Bildu i a les denúncies de les víctimes la renúncia que els set integrants de les seves candidatures amb delictes de sang assumeixin finalment el càrrec de regidor, en cas de ser elegits. «No va mesurar la seva decisió inicial» que, segons Ortuzar, es produeix perquè a l’esquerra ‘abertzale’ hi ha una part que «no veu amb bons ulls» que tinguin «posicions més tèbies i col·laboradores» amb el Govern socialista. I ficar aquestes persones –i els 37 més vinculats a ETA– els «acontentava».

Però, la pressió s’ha fet «incompatible» amb el seu objectiu actual de voler «fer veure que no han trencat un plat» i han hagut d’elegir. Ho han fet, escollint el que creuen que «menys mal electoral els fa», en la seva pugna amb el PNB, tot i que això tingui «cost intern». Aquesta és la raó que per Ortuzar explica la rectificació de Bildu.

Crítiques del PNB a Sánchez per pensar en la investidura

Notícies relacionades

El president del PNB veu també en el PSOE cert tactisme al no condemnar des del minut u les llistes dels ‘abertzales’. Perquè, va defensar, Pedro Sánchez no té el focus posat en les eleccions autonòmiques i municipals del 28 de maig sinó en les generals de finals d’any. «Està mesurant les seves possibles aliances al desembre», va assegurar sobre el possible vot de Bildu en la investidura.

El Govern es defensa de les acusacions que van trigar a reaccionar i afirmen que dijous es van produir declaracions oficials de la portaveu del PSOE, Pilar Alegría, i divendres del president del Govern, després de la reunió amb Joe Biden a Washington. La denúncia de Covite va ser dimarts i és veritat que hi va haver uns primers moments de titubeig en què els socialistes no van voler fer declaracions fins que dijous ja van ser conscients que no podien evitar el tema. A Moncloa opinen que la duresa de la campanya del PP es girarà finalment contra ells.