Per interrogar-lo

El jutge no aconsegueix localitzar l’exagregat de l’FBI que va investigar Sandro Rosell

  • Rosell fia a la declaració de Villarejo el futur de la seva querella per l’operació Catalunya

  • Un col·lega de Villarejo a l’FBI: en l’origen oficial del cas contra Rosell

El jutge no aconsegueix localitzar l’exagregat de l’FBI que va investigar Sandro Rosell

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El titular del Jutjat d’Instrucció número número 13 de Madrid, Hermenegildo Barrera, està tenint problemes per localitzar un dels quatre querellats per l’expresident del Barça Sandro Rosell per l’operació Catalunya: l’exagregat de l’FBI a l’Ambaixada dels Estats Units a Madrid Marc L. Varri, que se situa en l’origen de la causa oberta contra l’empresari català, per la qual va estar dos anys en presó preventiva i de la qual va acabar sent absolt.

Fonts jurídiques han assenyalat a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA que el magistrat no aconsegueix trobar Varri, que, pel que sembla, viu fora d’Espanya, fet que impedeix notificar-li la querella en contra seu i també citar-lo per declarar com a querellat –condició equivalent a la d’imputat– el pròxim dia 26, data en la qual compareixeran els altres tres querellats.

Es tracta de l’excomissari José Manuel Villarejo, principal imputat del cas Tàndem, en què s’investiguen les clavegueres policials, i dels inspectors Antonio Giménez Raso i Alberto Estévez, que la querella situa dins del que la Fiscalia Anticorrupció denomina «clan policial mafiós» que va participar en l’operació Catalunya.

Després que Rosell es ratifiqués en la querella presentada als jutjats madrilenys pels delictes d’organització criminal, denúncia falsa, detenció il·legal i falsedat en document oficial per part de funcionari públic, el seu advocat, Pau Molins, va admetre que el futur de la investigació està en mans del mateix Villarejo, que ja acumula una cinquantena de causes a l’Audiència Nacional.

Negar participació

Notícies relacionades

No obstant, en la comissió d’investigació oberta al Congrés per l’operació Catalunya, l’expolicia va afirmar que ell no havia participat en la causa oberta contra Sandro Rosell, perquè no el considerava un objectiu rellevant de l’independentisme i la jutge d’instrucció, Carmen Lamela, volia que només se n’ocupessin «policies i guàrdies civils de l’Opus Dei». La magistrada no apareix entre els querellats, però el text inclou les manifestacions que Villarejo va fer sobre ella a TV-3: que «hauria acceptat investigar i empresonar Rosell a canvi de ser promocionada al Tribunal Suprem», i que tindria «una vinculació tremenda» amb el CNI per mantenir l’empresari a la presó. De fet, segons la defensa de Rosell, el jutge Barrera li va preguntar en relació amb ella, la senadora del PP Alicia Sánchez-Camacho i els fiscals de la seva causa, Vicente González Mota, María Antonia Sanz i Daniel Campos, ara advocat, així com els magistrats de la Secció Tercera del Penal de l’Audiència Nacional que van anar confirmant les decisions de Lamela durant la instrucció de la causa. Rosell ja es va querellar contra la instructora de la seva causa, però l’alt tribunal va rebutjar l’acusació penal.

En l’origen

La querella, basada en informacions d’aquest diari i d’El Periódico de España, destaca la relació que unia Villarejo amb Varri, que el primer esmenta de manera recurrent en les seves agendes, en què apuntava les seves reunions i objectius. Va ser el responsable dels registres de la seu a Barcelona d’Imagina Group realitzats en la investigació americana de la qual va partir la causa contra Rosell, iniciada el 2015, quan l’FBI dels Estats Units va remetre a Espanya una comissió rogatòria en la qual reclamava informació per investigar el cas conegut com a FIFA Gate. Les indagacions pretenien aclarir, principalment, l’actuació de la filial de MediaproUS Imagina, que el 2018 va acabar declarant-se culpable per la participació de dos dels seus executius en un esquema de suborns que pretenia aconseguir els drets audiovisuals de partits classificatoris als mundials del 2018 i 2022. Aquesta empresa audiovisual es va comprometre a pagar una multa de 19,7 milions d’euros. La comissió rogatòria també pretenia aclarir suposats moviments de diners realitzats per l’expresident del FC Barcelona sobre els quals l’FBI aportava informació a Espanya. Entre els seus responsables, l’agent de l’FBI Marc L. Varri, contacte habitual de Villarejo.