Comissió parlamentària

Villarejo afirma que l’operació Catalunya es va dissenyar a la presidència del Govern central i la va controlar Sáenz de Santamaría

  • El jutge cita Villarejo a declarar el dia 26 per la querella de Rosell per l’operació Catalunya

  • Una reunió amb Cospedal se situa en l’origen de l’operació Catalunya

Villarejo afirma que l’operació Catalunya es va dissenyar a la presidència del Govern central i la va controlar Sáenz de Santamaría
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’excomissari José Manuel Villarejo ha declarat al Congrés dels Diputats que l’operació Catalunya és «una operació d’intel·ligència» amb què «es mirava d’evitar que una part ben organitzada d’Espanya, Catalunya, mantingués la possibilitat d’independitzar-se. Es dissenya des de la presidència del Govern espanyol i la porta endavant la vicepresidenta, que era qui controlava el CNI», amb referència a Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría.

A preguntes del portaveu del PSOE a la comissió d’investigació, Felipe Sicilia, ha volgut apuntar el Centre Nacional d’Intel·ligència com el màxim responsable. No obstant, ha admès que amb qui va parlar de l’operació Catalunya va ser amb qui llavors era secretària general del PP, María Dolores de Cospedal. La seva explicació és que sabien que el CNI parlava amb moltes persones del PP a Catalunya i van parlar d’amb qui seria convenient parlar. Segons els àudios que s’han anat coneixent durant la causa, la proposta va ser qui llavors era la líder del PP català, Alícia Sánchez-Camacho.

Quan el portaveu ha mirat de centrar si va arribar a parlar amb el president Rajoy en relació amb l’operació Catalunya ha dubtat si Cospedal li’n va passar el telèfon o si el va felicitar en nom seu en un moment determinat. En alguna ocasió ha dit que va rebre ordres del ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, cosa que li ha permès queixar-se del fet que per a ell es demani més pena de presó que per al polític del PP en el cas Kitchen.

Notícies relacionades

Sempre que ha pogut ha aprofitat per assegurar que ell no tenia «cap xaruc volador», amb referència a un dels àudios del cas Mediador, dir que s’havia sentit «una barragana» i retreure al líder del PSOE que utilitzés el que li venia bé.

Amb Luis de Santamaría, del PP, Villarejo poc ha pogut aportar a banda que votarà Pedro Sánchez, perquè és «el president més valent» que ha conegut, segons ha dit, perquè no ha cedit a les pressions que les clavegueres policials tenien previstes contra ell pels negocis del seu sogre.