CARRERA CAP AL 28M

Sánchez es compromet a posar al mercat més vivendes per a joves

«No és assumible que la joventut espanyola s’emancipi amb 30 anys», afirma al míting a l’auditori Alfredo Kraus, al qual va acudir un miler de persones

  • Sánchez anuncia un descompte del 50% en l’interraïl per a joves

  • Sánchez no aconsegueix enfangar Feijóo en el seu xoc amb Ayuso

Sánchez es compromet a posar al mercat més vivendes per a joves
7
Es llegeix en minuts

Pedro Sánchez va arribar a l’auditori Alfredo Kraus, a Las Palmas de Gran Canaria, envoltat dels candidats illencs a la Presidència del Govern (Ángel Víctor Torres), al Cabildo de l’illa (Augusto Hidalgo) i a l’alcaldia de Las Palmas de Gran Canaria (Carolina Darias) entre aplaudiments i l’himne apoteòsic del PSOE. La sala triada per al seu míting de precampanya estava a vessar, aproximadament un miler de persones. El partit a les Canàries va voler visualitzar l’afinitat del president del Govern amb les illes. «¡Pedro Sánchez és el president que més vegades ha vingut a les Canàries quan se l’ha necessitat!», va exclamar amb entusiasme Ángel Víctor Torres durant la seva intervenció, en la qual va reconèixer que és necessari millorar la sanitat i va anunciar que el seu programa electoral contempla una llei per evitar les demores i llistes d’espera.

«Ells parlen d’un bé de luxe i nosaltres d’un bé de primera necessitat», va remarcar amb referència al PP, i posteriorment es va comprometre a posar «tots els instruments» a l’abast dels ajuntaments per donar força a les polítiques de vivenda. El president va animar els candidats de les Canàries que facin tot el que estigui a les seves mans per posar al mercat més vivendes, en especial per als joves, i va remarcar que l’Executiu d’Espanya pressionarà amb tots els instruments necessaris, com la Sareb o alliberar terra del Ministeri de Defensa per crear 20.000 vivendes protegides al país. Segons Sánchez, el seu Govern ha multiplicat «per vuit» les quanties pressupostàries dedicades a vivenda, si bé va reiterar que és necessari construir més cases protegides per contenir l’alça dels preus. «Hi ha dos camins per escollir amb el vot: retrocedir deu anys i tornar a les crisis i respostes neoliberals de retallades i precarietat o deu anys de progrés, dignitat i drets que representa el PSOE», va remarcar.

El president va fer una pregunta al públic assistent que tot seguit va respondre ell mateix. «¿Per què hi ha més pau social a Espanya que a la resta de països europeus en comparació amb altres moments de crisi?» I va contestar que es deu a la preponderància del diàleg social. Sánchez va recordar que l’Organització Mundial de la Salut acaba de donar per conclosa l’emergència sanitària i va exposar que una de les grans lliçons de la pandèmia és la necessitat de reforçar el Sistema Nacional de Salut. «Mai més podem debilitar la sanitat del nostre país; al contrari, hem d’enfortir-la perquè és el que ens salva quan venen mals temps», va emfatitzar el president, que també va animar a protegir la ciència a Espanya i evitar un «altre èxode» de talents com el de l’anterior crisi econòmica.

El president del Govern d’Espanya està fart que els partits de l’oposició l’insultin. I ho va reiterar durant la seva intervenció, centrada pràcticament en els problemes que Espanya pateix de vivenda. «No és acceptable ni assumible que la joventut espanyola s’emancipi amb 30 anys i no amb 20, com en altres llocs d’Europa», va recalcar Pedro Sánchez, mentre va lamentar que a l’arribar a l’Executiu només hi hagués a Espanya «un 3% de vivenda pública». «Quan la dreta parla de vivenda, parla de terres i de ‘pelotazos’ per especular en comptes de concebre-la com un dret», va etzibar Sánchez, que va asseverar que, malgrat els desitjos de la dreta, «l’apocalipsi no arribarà».

El Govern d’Espanya i de les Canàries tenen deures. El també secretari general del PSOE es va marcar per al següent lustre posar en marxa «el cinquè pilar de l’Estat del benestar», que, segons la seva opinió, són les polítiques de vivenda. «En cinc anys augmentarem en un 50% el nombre de vivenda protegida» va assegurar.

El president va evitar parlar de temes compromesos com el seu suport al pla autonomista del Marroc, però sí que va saludar «els africans» que van acudir al míting, que el van celebrar amb aplaudiments. També va reivindicar el paper de la Unió Europea i els fons comunitaris, que serveixen per reindustrialitzar Espanya, modernitzar el teixit productiu i fer-lo més sostenible. «Quan el tren del progrés es posa en marxa, aquest partit és imparable», va sentenciar el president.

La trobada amb militants ahir a la tarda es va produir després de l’anunci de Sánchez al matí a Múrcia en el qual es va comprometre a un descompte del 50% perquè joves de 18 a 30 anys puguin agafar a meitat de preu l’interraïl europeu i va prometre la creació d’un circuit espanyol d’aquestes característiques amb rebaixa del 90% en el preu del tren i bus de concessió estatal i del 50% en l’AVE.

Victòria electoral

El president va assenyalar la gestió socialista en els últims anys com el millor aval del PSOE. «Les Canàries seran l’avantguarda de la victòria electoral que tindrem a tot Espanya. Tornem a ser la primera força política d’aquest país», va proclamar entre aplaudiments. Va recordar que els nivells de desigualtat són més baixos ara que abans de la pandèmia, «i si a això li unim un volcà i la guerra de Rússia a Ucraïna, ¿de què no serem capaços quan el vent bufi a favor?», va asseverar, mirant especialment Torres. «Que hàgim retrocedit al 2008 en termes de desigualtat és un extraordinari èxit de país. No del Govern, del país. De la seva gent, les seves empreses, els seus treballadors i de les seves institucions públiques. Governi qui governi», va recalcar.

El secretari general del PSOE va insistir en diverses ocasions durant la seva intervenció que els partits de la dreta «insulten» i «desqualifiquen» els socialistes i el Govern d’Espanya, segons el seu parer, per «fer caure» tots els dogmes neoliberals amb polítiques progressistes i socialdemòcrates. «Entenc que estiguin rabiosos. Cada dada d’ocupació que tenim és un disgust per a la dreta. Estem demostrant que es poden fer les coses d’una altra manera i que a cop de política socialdemòcrata i socialista estem fent caure tots els dogmes neoliberals», va remarcar. El president va destacar que «com que no poden parlar d’ocupació, de l’ingrés mínim vital o de la reforma de les pensions, només es dediquen a insultar i desqualificar».

Durant l’acte, que va durar una hora, tant Pedro Sánchez com Ángel Víctor Torres, Augusto Hidalgo i Carolina Darias van posar especial èmfasi a demostrar la proximitat que els uneix. «Estimat Pedro» o «estimat Ángel, Carolina i August» van ser expressions repetides en diverses ocasions. El president de les Canàries i candidat del PSOE a la reelecció va aprofitar la seva intervenció per anunciar que el seu programa electoral conté una llei per erradicar la demora i les llistes d’espera en sanitat i que la posarà en marxa si torna a governar. A les Canàries, el nombre de persones que esperen per una operació a la sanitat pública va créixer l’any passat un 12,53% i a data del 31 de desembre es va situar en 34.556 (3.854 persones més), que esperen una mitjana de cinc mesos i sis dies, dotze dies més que el 2021, segons dades del Servei Canari de Salut. Torres va insistir en la necessitat de «continuar millorant la sanitat» i acostar-se a la mitjana d’espera de la resta de comunitats autònomes.

El president de les Canàries va assegurar que s’ha de millorar també l’educació i es va comprometre a contractar més docents per abaixar les ràtios a les aules, «tot i que estiguem per sota de la mitjana», va precisar. Amb tot, Ángel Víctor Torres va exposar que en educació hi ha un 11% de taxa d’abandonament i quan van arribar al Govern fa quatre anys estava al 19%. Segons els socialistes canaris, són «irrenunciables» els avenços en l’educació de 0 a 3 anys, que és «pública i gratuïta a les Illes. També va reconèixer que s’ha de millorar en drets socials i avançar en un pla d’infraestructures sociosanitàries «definitiu» que fins ara no hi ha hagut.

Notícies relacionades

Per la seva banda, el candidat del PSOE al Cabildo insular, Augusto Hidalgo, va convidar a continuar amb el llegat socialista dels últims anys i va considerar que la dreta espanyola i la canària «s’ha assilvestrat» i s’ha tornat «més radical». Va posar en valor els avenços que suposen les pujades del salari mínim interprofessional, la posada en marxa de l’ingrés mínim vital o la pujada de les pensions partint de la pujada de l’IPC.

La candidata socialista a alcaldessa de Las Palmas de Gran Canaria i exministra de Sanitat va assegurar que el socialisme representa «transformació i millores» en la vida de la gent. Sobre el seu projecte de ciutat, Carolina Darias va recalcar que el municipi ha de millorar en serveis a la ciutadania i es va comprometre que a cada districte hi hagi una comissaria o aparcaments suficients. Així mateix, va exposar que un dels seus objectius és convertir-se en una ciutat «més saludable» amb entorns segurs que propiciïn «el benestar físic, emocional i social».