Eleccions municipals

Xavier Trias, amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «Jo finançava els que em van fer fora com alcalde»

«No hi ha un triple empat, hi ha una situació clara d’avantatge meu», afirma l’alcaldable postconvergent

  • ¿Qui guanyarà les eleccions a Barcelona? Aquestes són les prediccions

Xavier Trias, amb els lectors d’EL PERIÓDICO: «Jo finançava els que em van fer fora com alcalde»

Joan Cortadellas

5
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El candidat de Junts per Catalunya a l’alcaldia de Barcelona, Xavier Trias, va destil·lar optimisme i crítica a l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, dimecres en el cicle de conferències organitzat per EL PERIÓDICO al recinte modernista de Sant Pau de cara a les eleccions municipals del 28 de maig. Trias va admetre que el 2015, quan va perdre l’alcaldia, va menysprear el poder de Colau com a força emergent. Vuit anys després, va dir que és una dirigent amb poca habilitat per liderar, equivocada en les seves polítiques socials i sense model sobre el turisme, raons per les quals creu que la seva candidatura, la d’ell, genera «entusiasme».

«No hi ha un triple empat, hi ha una situació clara d’avantatge meu», va assenyalar sobre les enquestes. És més, el candidat de Junts va afirmar que està en disposició d’aconseguir 13 o 14 regidors, a prop dels 15 que li van donar la victòria el 2011. Un triomf que es va transformar en derrota quatre anys després. «No vaig valorar prou la força que tenien (els seguidors de Colau)». «Els anys anteriors jo finançava la PAH, finançava els que em van fer fora», va insistir, i va explicar que li va dir a la seva dona que perdria els comicis del 2015.

Ara, en canvi, afirma que el seu avantatge és clar tal com li indiquen els seus assessors que fan enquestes per al partit. «Noto un canvi d’actitud en la gent, generem entusiasme», va argumentar. A més, va ironitzar que Colau «no sap com fer-ho perquè guanyi jo» i va posar com exemple els carrils bici de la Via Augusta de la capital, que considera un greu error. Amb tot, en resposta a una pregunta posterior, va afirmar que no els suprimirà si és l’alcalde, però que «s’ha de parlar amb els veïns perquè hi ha diferents possibilitats».

Lloguers i regulacions

A preguntes de la responsable de la secció de Barcelona d’EL PERIÓDICO, Meritxell M. Pauné, Trias va confrontar constantment el seu model amb el de la dirigent dels Comuns en àmbits com la lluita contra pobresa, la vivenda o el turisme. Quant a les polítiques socials va insistir que «si no es fa activitat econòmica, hi ha pobresa» i va apostar per recolzar el Tercer Sector i entitats com Arrels i la seva iniciativa pel ‘housing first’ (la vivenda primer) per a les persones que viuen al carrer.

Trias va marcar territori en matèria de vivenda: va criticar la mesura de reservar un 30% de vivendes per a preus assequibles en cada promoció perquè «ha sigut un fracàs» i va rebutjar reduir el nombre de pisos turístics. «Hi ha els que hi ha», va assenyalar. «Necessitem pisos turístics, en condicions suportables per a la ciutat», va afegir.

També va qüestionar la nova llei estatal de vivenda i la limitació del preu dels lloguers, que va assimilar a la mesura del 30% de pisos socials a cada nou bloc. La seva gran aposta és fer vivenda pública de lloguer i forjar grans consensos a llarg termini, així com un pla per rehabilitar el barri del Raval. Sobre la Mina, va acusar el govern local de «desentendre’s d’una zona on hi ha «els millors de cada casa».

Creuers sí, sobretot si surten de Barcelona

En matèria de turisme va acusar Colau de «demagògia» i va proposar un turisme cultural, de congressos, mentre va defensar el de creuers per prioritzar els creuers de sortida o arribada a Barcelona.

En resposta a les reflexions dels lectors d’EL PERIÓDICO, l’alcaldable es va obrir a posar publicitat de determinades marques a les targetes de transport per abaixar tarifes, va afirmar que l’estació de Sants «està feta una merda» i va dir que si hagués fet ell la superilla de l’Eixample «haguessin dit que és de ‘pijos’».

També es va mostrar favorable a canvis legals per castigar la delinqüència multireincident, un tema sobre el qual va treure pit de l’augment de la percepció d’inseguretat en temps de Colau. «Si creus que les forces de seguretat són de repressió, anem malament», va afirmar.

En resposta a preguntes d’una veïna crítica amb la massificació de les bateries antiaèries del Carmel, Trias va voler ser solidari amb els veïns dels Tres Turons per les molèsties: «Una obligació bàsica és corregir aquest malson».

«Trossejar un concurs és una falta administrativa»

Sobre la condemna a la presidenta del seu partit, Laura Borràs, per delictes relacionats amb la corrupció, Trias va reconèixer que va demanar que fes una reflexió en cas de condemna. «L’ha fet i ha decidit seguir la seva lluita», va indicar, per la qual cosa va mostrar «respecte absolut» perquè «trossejar un concurs públic, que és del que acusen a Borràs, és una falta administrativa i el més curiós és que una cosa administrativa acaba per la via penal».

Trias també va defensar Antoni Vives, que va ser tinent d’alcaldia en la seva etapa de govern municipal, i que ha sigut condemnat per corrupció. «No és un llast perquè si té alguna cosa és que ha triomfat», va assegurar amb rotunditat. Contrariat per la referència al seu extinent, va arribar a reclamar que se li fessin preguntes «una mica diferents».

Contra el que Junts promet

Notícies relacionades

Trias, sempre en un estil molt directe, va afirmar que si és alcalde no farà cas de la promesa de Junts en el seu programa electoral municipalista de pagar només els impostos a l’Agència Tributària de Catalunya. «Jo el que faig és que Barcelona tiri endavant, no l’aplicarem fins que sigui una Agència Tributària que tingui tota la responsabilitat», va justificar.

Quant a la política d’aliances, Trias va ser clar respecte a la seva línia vermella: «Només hi ha una candidatura que deixa clar que no governarem amb Colau, que soc jo». Fent broma sobre el dinar amb l’alcaldessa de fa uns mesos, Trias va revelar que va pagar ell i que feia vuit anys que demanava la cita. «Em va dir: ‘la pròxima vegada et convidaré jo’, igual m’he d’esperar vuit anys», va fer broma.