Conflicte intern a Junts

Trias ignora la pressió del sector afí a Laura Borràs i rebutja lluir la marca Junts

  • Trias i els afins de Borràs busquen l’encaix de les dues ànimes en la candidatura

  • Trias presenta una candidatura amb cinc exconsellers i sense fidels a Borràs

Trias ignora la pressió del sector afí a Laura Borràs i rebutja lluir la marca Junts

EFE / Enrique Foncuberta

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Tant Xavier Trias, candidat a l’alcaldia de Barcelona, com la direcció del seu partit, Junts per Catalunya, han decidit fer cas omís a les queixes del sector afí a la presidenta de la formació, Laura Borràs, sobre l’estructura i l’estratègia d’aquesta candidatura. Unes queixes basades a denunciar que a la campanya electoral amaga el missatge independentista, que les sigles de la formació han desaparegut i que la llista que acompanya el candidat és autonomista i recorda l’antiga Convergència i Unió. A res de tot això hi dona resposta Trias, que manté invariable el pla d’aglutinar sectors diferents per guanyar l’alcaldessa, Ada Colau, i fer una campanya absolutament a la seva mida.

«No som a la llista, no participem en la campanya, no se’ns té en compte», denuncien en privat els afins a Borràs. Fa mesos que la batalla es lliura entre bambolines. Primer van intentar col·locar diferents noms a la llista de Trias. En paral·lel, van reclamar poder dissenyar l’estratègia i el programa de manera conjunta. No han aconseguit res d’això. Al contrari, la llista del candidat ha sigut –com ell mateix ha asseverat– una decisió personal per col·locar-hi persones de la seva màxima confiança que no li generin després «disgustos» a l’ajuntament. És a dir, que no li qüestionin l’estratègia.

Quant a aquesta qüestió, els crítics de la Federació de Barcelona han reclamat que es visualitzi la marca JxCat i que el missatge independentista no s’amagui. Però Trias farà una campanya sota el lema «Trias per Barcelona» i Junts no apareixerà a la papereta electoral. I pel que fa a la independència, els discursos del candidat no hi posen èmfasi.

«Amb el matxet a la boca»

La situació interna és tensa per part dels fidels a Borràs, mentre que tant Trias com els membres destacats de la llista, així com la cúpula del partit, eviten alimentar la polèmica i es fan el desentès a les queixes. Alguna, en públic, com la de la dirigent fidel a Borràs i secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, que en una entrevista a Vilaweb va dir que la llista de Trias «no representa el que és Junts». Unes paraules molt criticades internament. Tant Madaula com altres càrrecs locals han fet arribar el seu malestar perquè, segons el seu parer, hi ha una manca de representativitat.

Notícies relacionades

La resposta, el silenci. «Ens arrasaran, ara la guerra és oberta, amb el matxet a la boca, però en l’àmbit públic el guardem», confessa un càrrec local crític, que creu que després de les eleccions, aquesta tensió ara continguda esclatarà a la primera assemblea que celebri Junts a Barcelona.

Amb tot, hi continuen havent alguns ponts, precaris, en què s’aborden les discrepàncies. Però Trias, amb el suport incondicional del secretari general, Jordi Turull, està executant el que ja va advertir quan va acceptar tornar a ser candidat: qui decidirà sobre estratègies, aliances, candidatura i estil de campanya serà només una persona, ell mateix.