Comunicat

Clara Ponsatí denuncia el Govern per negar-li informació sobre atestats dels Mossos d’Esquadra

  • Clara Ponsatí va ser posada en llibertat després de ser detinguda a Barcelona

ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’eurodiputada per Junts, Clara Ponsatí, ha anunciat que presentarà un recurs judicial contra el Govern per al·legar que els Mossos d’Esquadra li han negat informació sobre les actuacions policials contra manifestants independentistes.

La parlamentària europea acusa la Generalitat de «repressió» contra manifestants independentistes i assegura que porta el cas al TSJC per evitar que els Mossos continuïn actuant, afirma, com a «cooperador necessari de l’Estat espanyol».

Ponsatí, segons la nota que ha divulgat, va preguntar al Departament d’Interior una sèrie de dades sobre l’actuació policial, però es va inadmetre la petició respecte als atestats. «La Generalitat hauria d’estar protegint els catalans i en canvi els està reprimint», afirma en la nota la diputada europea, que no milita a Junts per Catalunya.

Les peticions

En concret, l’eurodiputada va presentar dues sol·licituds d’accés a la informació pública al Departament d’Interior l’any passat, en què demanava els atestats policials relacionats amb les manifestacions independentistes dels anys 2018 al 2020 i la relació dels procediments penals que se n’haurien derivat. Després de no rebre resposta, segons diu l’eurodiputada, va presentar una reclamació davant la Comissió de Garantia del Dret d’Accés a la Informació Pública (GAIP), en què també demanava els procediments penals incoats arran de les manifestacions en què la Generalitat estigués personada com a acusació particular.

Notícies relacionades

La resposta del Govern, firmada pel director general de la policia, va ser desestimar la sol·licitud invocant els límits del dret d’accés a la informació i el fet que els atestats formaven part d’un procediment judicial i, per tant, estaven sotmesos al secret de les diligències judicials. La GAIP va resoldre que els atestats no són informació pública. Posteriorment, Interior va comunicar a Ponsatí un llistat de 455 atestats i 30 procediments penals en què la Generalitat és acusació particular.

Ponsatí va presentar recurs per al·legar que com a eurodiputada té dret a la informació i que l’actuació de la policia s’ha de poder fiscalitzar. En tot cas, l’eurodiputada, en vista del llistat rebut, acusa els Mossos i el Govern de «col·laboracionisme» amb l’Estat i denuncia una actuació policial arbitrària.