Condemna per corrupció

La JEC decideix avui si deixa Laura Borràs sense escó al Parlament

  • Laura Borràs al·lega que la JEC és «manifestament incompetent» per retirar-li l’escó

  • El Parlament retarda el cessament de Borràs i al·lega davant la JEC que la seva condemna no és ferma

La JEC decideix avui si deixa Laura Borràs sense escó al Parlament

NATÀLIA SEGURA / ACN

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La Junta Electoral Central (JEC) decideix aquest dimecres si retira l’escó a l’expresidenta del Parlament Laura Borràs i si el seu lloc a la Cambra catalana l’ha d’ocupar el següent candidat de la llista de Junts, Antoni Castellà. La decisió d’aquest òrgan es produirà després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la condemnés a quatre anys i mig de presó i a 13 anys d’inhabilitació per a l’exercici de llocs de treball o càrrecs públics per un delicte continuat de falsedat en document oficial i un altre de prevaricació.

L’òrgan analitzarà les al·legacions que el Parlament i Borràs van presentar la setmana passada, i decidirà si la líder de JxCat concorre en la «causa d’inelegibilitat sobrevinguda» recollida a l’article 6.2 b) de la Llei Orgànica del Règim Electoral Central (LOREG), malgrat que la condemna del TSJC no sigui ferma. Es tancarà, així, un periple de gairebé 10 mesos des que la Mesa del Parlament la suspengués a l’obrir-se judici oral contra ella per haver manipulat contractes quan estava al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per beneficiar un amic seu.

D’acord amb els precedents, és previsible que la JEC segueixi la doctrina que va aplicar el gener del 2022 a l’exdiputat de la CUP Pau Juvillà i abans a l’expresident Quim Torra, ja que la LOREG estableix que «són inelegibles els condemnats per sentència, tot i que no sigui ferma, per delictes contra l’Administració Pública», entre els quals hi ha el delicte de prevaricació.

La defensa

Notícies relacionades

La JEC va donar un primer avís al Parlament a mitjans d’abril en un escrit en què ja descrivia quin era la situació legal de Borràs i va obrir un termini de 10 dies hàbils perquè la Cambra informés sobre «decisions, resolucions o altres mesures» que haguessin pogut adoptar i també oferia a l’exdiputada la possibilitat de presentar al·legacions. Tant el Parlament com l’exdiputada van registrar les seves argumentacions respecte al tema, recolzant-se en el reglament de la Cambra i al·legant que la sentència ha de ser ferma.

La Mesa del Parlament, amb el vot en contra del PSC, va al·legar que l’article 24 del reglament de la Cambra estableix que només amb sentència ferma un diputat pot perdre el seu escó i que la de Borràs, per prevaricació i falsedat documental, encara no ho és. A més, consideren la decisió «innecessària i desproporcionada», ja que Borràs ja va ser suspesa com a presidenta i diputada. D’altra banda, l’exdiputada va presentar un escrit dels seus advocats, Gonzalo Boye i Isabel Elbal, en el qual assenyalava que la JEC és «manifestament incompetent» per deixar sense efecte la credencial de la líder de Junts i que això és «usurpar la competència dels tribunals per a l’execució de les resolucions judicials».