Guerra d’Ucraïna

Afinogenova desenvolupa una intensa agenda política paral·lela des que va arribar a Espanya

La comunicadora compagina la feina als mitjans de Iglesias amb xerrades contra l’OTAN, i amb presència en òrgans professionals de periodistes

El seu activisme pacifista a Espanya contrasta amb el bel·licisme verbal que va mostrar en el passat sobre les guerres en què es va embarcar Rússia

Afinogenova desenvolupa una intensa agenda política paral·lela des que va arribar a Espanya
2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Inna Afinogenova desenvolupa, des que va arribar a Espanya, una intensa agenda política paral·lela, compaginant la feina als mitjans de comunicació de Pablo Iglesias amb la seva participació en actes i debats contra l’enviament d’armes a Ucraïna i per tant, contra l’OTAN. Ha viatjat diverses vegades al País Basc, un dels pocs llocs a Espanya on han tingut lloc manifestacions contra el suport del Govern espanyol a l’Executiu de Kíiv, tot i que també ha participat en esdeveniments menys freqüentats a Madrid o Saragossa. A més, forma part de la nova Junta Executiva del Sindicat de Periodistes de Madrid, una de les principals organitzacions laborals de professionals de la informació a la capital d’Espanya.

De moment, els sondejos d’opinió no semblen afavorir els partidaris de deixar de donar suport a l’Executiu de Volodímir Zelenski davant la invasió russa. D’acord amb el baròmetre del Gabinet d’Estudis i Opinió Pública (GESOP), un 60% dels ciutadans espanyols continua sent favorable a armar l’Estat ucraïnès, mentre que només al voltant d’un 32% és contrari a la mesura, la majoria vinculats a forces polítiques d’esquerra, com Unides Podem, ERC i Més País, el segment ideològic a què es dirigeixen els mitjans en què col·labora Afinogenova. Entre la dreta, només Vox mostra percentatges significatius de votants contraris a l’enviament d’armes. Tot i que encara és un fenomen poc estudiat pels historiadors, una de les activitats a què més recursos va dedicar la diplomàcia soviètica al seu dia durant la guerra freda és influir en els grups pacifistes que s’oposaven a la instal·lació de míssils d’abast mitjà en països d’Europa Occidental. No obstant, en l’actualitat, a causa de la guerra i les successives expulsions de personal diplomàtic, les legacions de Rússia a Occident poden desplegar molta menys activitat en aquest sentit.

Experiència amb la guerra

Notícies relacionades

Segons els resums dels actes pacifistes en què participa, Afinogenova sol parlar en aquestes xerrades de la seva experiència de nena al Daguestan, on, afirma, va poder notar els efectes de la guerra que tenia lloc a la veïna república de Txetxènia, i de com això la va influir per posicionar-se contra els conflictes bèl·lics, sigui el que sigui. No obstant, tres mesos abans de l’inici de la invasió d’Ucraïna, en una entrevista amb el portal CubaDebate, Inna es va manifestar en termes inequívocament bel·licistes sobre aquest conflicte, qualificant de «terroristes» els rebels txetxens, i alineant-se sense fissures amb les tesis de Vladímir Putin, que, quan ja ocupava el càrrec de primer ministre, va tipificar com una «operació antiterrorista» la segona guerra a la república caucàsica. Entre les dues guerres txetxenes, d’acord amb els recomptes de les oenagés, van perdre la vida entre 160.000 i 200.000 civils sobre una població d’1,5 milions, és a dir, un 10% dels habitants.

Afinogenova serà present en la junta que controlarà el Sindicat de Periodistes de Madrid (SPM). Segons recull ‘El Mundo’, «és el sindicat amb més presència en els comitès d’empresa dels principals mitjans nacionals». «Són de l’SPM en la seva totalitat els comitès i tots els delegats de persona d’‘Expansión’, ‘El Confidencial’, ‘La Razón’, ‘Público’, el grup Europa Press, Servimedia, la delegació a Madrid d’El Periodico de Catalunya i Ediciones Reunidas; a més té representants dels comitès d’‘El Mundo’, la cadena SER, el Círculo de Bellas Artes, Ilunon Retail i Comercialización (del grup ONCE)», assegura la publicació.