Article d’Ernesto Ekaizer

Dolores Delgado serà la nova fiscal en cap de Memòria Democràtica

  • Dolores Delgado i les seves circumstàncies, per Ernesto Ekaizer

Dolores Delgado serà la nova fiscal en cap de Memòria Democràtica
3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

Dolores ‘Lola’ Delgado ho ha aconseguit. Des del seu ascens a fiscal de sala el setembre passat al ser nomenada fiscal en cap de la Fiscalia Militar del Tribunal Suprem, farà el salt a la fiscalia de nova creació, aprovada aquest dimarts pel Consell de Ministres, la de Memòria Democràtica del Tribunal Suprem. Al renunciar el juliol del 2022 per «raons de salut» a la Fiscalia General de l’Estat (FGE), era un secret a crits que aspirava a la futura Fiscalia de Memòria Democràtica. Però aquesta havia de ser creada com a conseqüència del ja establert en la llei de memòria democràtica i dotada de fons pressupostaris.

Per això, per fer el salt, Delgado, que continuava sent, després de cessar com a FGE, fiscal de l’Audiència Nacional (contra els seus dos intents, primer com a ministra i més tard com a FGE, de promoure l’ascens automàtic a fiscal de sala del fiscal general de l’Estat, que cessa en les seves funcions), es va assegurar primer, el setembre passat, l’ascens a fiscal de sala mitjançant el seu nomenament, proposat per la seva mà dreta, el nou FGE, Álvaro García, a fiscal en cap de la sala Militar del Suprem. Des d’allà –més val sempre un pardal a la mà que una perdiu en l’aire– estaria en condicions més segures per fer el salt a la nova Fiscalia de Memòria Democràtica, després d’«exercir» –només set mesos– com a fiscal en cap de la sala Militar.

«De les 70 places de nous efectius, aprovades aquest dimarts pel Consell de Ministres a proposta del Ministeri de Justícia, dues d’elles, de categoria primera, corresponen als nous fiscals de sala contra delictes d’odi i discriminació, i en matèria de drets humans i memòria de justícia democràtica. Les dues places responen a la necessitat de cobrir aquests llocs especialitzats, amb l’entrada en vigor de la llei 15/2022 integral per a la igualtat de tracte i la no discriminació, i de la llei 20/2022 de memòria democràtica. A més, es crea en cadascuna d’aquestes dues fiscalies de sala dues places de fiscal de segona categoria», segons la nota del Consell de Ministres d’aquest dimarts, 25 d’abril del 2023.

El 21 de juliol passat, en aquestes pàgines informàvem sobre la sortida del Delgado de la FGE: «La decisió del canvi de la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, així com el seu relleu en la persona d’Álvaro García, fiscal en cap de la secretaria tècnica de la FGE, es va forjar fa més d’un mes. També el seu futur, després d’una pròxima operació quirúrgica i la seva recuperació, via el seu nomenament com a fiscal de sala –càrrec pel qual ha treballat sense èxit fins al moment com a ministra de Justícia i com a FGE– en un òrgan de nova creació: la Fiscalia de Memòria Democràtica».

Notícies relacionades

Al cessar en la FGE, en entrevistes amb mitjans de comunicació, al ser preguntada per la seva sortida de la FGE i el seu salt a la Fiscalia de Memòria Democràtica, va esquivar l’assumpte: «Ho he fet [deixar la FGE] perquè el meu cos està trencat. I si he d’esperar que ningú digui res, mai trobaria temps ni el moment», va respondre.

En trobades privades, converses amb amics i periodistes, Delgado mai va ocultar la seva aspiració a ser la primera fiscal en cap de la Fiscalia de Memòria Democràtica del Suprem, un assumpte l’interès del qual comparteix amb la seva parella, l’exmagistrat de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón, l’activitat del qual en el camp de la memòria a l’Amèrica Llatina és intensa.