Llei de regadius

El Govern amenaça de portar Doñana al Constitucional si la Junta d’Andalusia no rectifica

La ministra Teresa Ribera ha demanat a Juanma Moreno que retiri el text perquè «s’imposi el sentit comú», perquè «no es negociaran il·legalitats»

El Govern amenaça de portar Doñana al Constitucional si la Junta d’Andalusia no rectifica
1
Es llegeix en minuts

La ministra per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, ha advertit que denunciarà la Junta d’Andalusia davant el Tribunal Constitucional (TC) si no retira la proposició de llei d’ampliació de regadius a Doñana.

En una roda de premsa aquest dilluns al Ministeri per a la Transició Ecològica (Miteco), la ministra ha fet aquestes declaracions enmig de la polèmica per la iniciativa per ampliar els regadius a la corona nord de Doñana presentada pel PP i Vox.

La ministra ha demanat al president de la Junta, Juanma Moreno, que retiri el text perquè «s’imposi el sentit comú», perquè no es negociaran il·legalitats: No hi caben esmenes, només hi cap la devolució íntegra d’aquesta llei al lloc del qual no hauria hagut de sortir mai de la vida, en benefici dels espanyols, que és la paperera».

Si la Junta segueix endavant amb la seva proposició de llei, Ribera ha posat èmfasi que s’acudirà «al Tribunal Constitucional».

També, caldria pensar en el supòsit que hi hagués multes «fortes i privades» i com es traslladaria aquesta multa coercitiva, perquè «algú hauria de pagar-la i l’amenaça és real, certa com ha deixat per escrit i clarament en la reunió, el comissari europeu».

«No es tracta d’un assumpte discutible ni subjecte a interpretació», ha incidit la ministra referint-se a la postura de la Comissió Europea, i ha exigit a la Junta d’Andalusia que deixi de reclamar diàleg ja que «no es pot dialogar sobre la base de la il·legalitat».

«Salvar Doñana depèn de tots, però cadascú té la seva responsabilitat», ha al·legat Ribera, per acabar amb una altra petició al Govern de Moreno: «Deixin, sisplau, d’aliar-se amb Vox i tornin a pensar en la legalitat europea».

Notícies relacionades

La ministra ha destacat la situació d’estrès hídric que pateix el parc de Doñana, i ha asseverat que «on no hi ha aigua, on ja està compromesa en un pla hidrològic del Guadalquivir sobre el qual la Junta d’Andalusia no va fer cap comentari ni cap al·legació, no és possible inventar més aigua».

«L’aigua de la qual ens podem dotar està ja compromesa per als regants legals, per als consumidors i per al mateix parc», ha assenyalat.