Viatge a Espanya de l’emèrit

Felip VI diu que l’honradesa és un «propòsit magnífic» mentre Joan Carles I segueix a Vitòria

  • ¿Qui és Pedro Campos, el que ha sigut l’amfitrió del rei Joan Carles I a Sanxenxo?

Felip VI diu que l’honradesa és un «propòsit magnífic» mentre Joan Carles I segueix a Vitòria

JAVIER SORIANO / AFP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Felip VI ha volgut obviar fins ara la segona visita del seu pare, Joan Carles I, a Espanya. El cap de l’Estat només va fer saber a través dels seus portaveus que s’havia assabentat per la premsa que el seu progenitor preparava un viatge a Londres i Sanxenxo (Pontevedra), un comentari revelador de la mala relació entre tots dos. En aquests dies que l’emèrit ha intentat mantenir un perfil baix i discret a Galícia i Vitòria (Euskadi), la Zarzuela ha continuat guardant silenci. A falta de comunicats, el Rei, segons els agrada dir als seus assessors, es manifesta amb els seus gestos i els seus discursos. I en l’al·locució d’aquest dilluns, Felip VI va deixar un missatge: l’honradesa és «un propòsit magnífic, admirable».

El Rei va prendre la paraula en l’entrega del Premi Cervantes 2022 a Rafael Cadenas i, citant el llibre ‘Gestiones’ (1993) del poeta veneçolà, va destacar que la seva obra és d’algú «que no vol ‘estil, sinó honradesa, una valuosíssima ambició’. És una «aspiració que comporta rectitud d’ànim, integritat en l’obrar», va afegir citant la definició que dona el Diccionari de la Real Academia Española. «És un propòsit magnífic, admirable», va concloure, un missatge mordaç després que la justícia hagi investigat la fortuna oculta del seu pare i aquest hagi hagut de pagar gairebé cinc milions d’euros a Hisenda per regularitzar la seva situació fiscal.

El rei emèrit ha estat cinc dies a Sanxenxo (Pontevedra) i aquest diumenge va volar amb el seu avió privat fins a Vitòria, per sotmetre’s a una revisió mèdica. El secretisme entorn de l’agenda de Joan Carles I es manté una setmana després que deixés Abu Dhabi per anar a Londres, on va sortir a sopar amb uns amics (dilluns) i va anar a veure el Reial Madrid-Chelsea (dimarts). Aquesta falta d’informació fa desconèixer quan tornarà l’excap d’Estat els Emirats Àrabs Units, on resideix des de l’agost del 2020.

Crítiques a Sánchez

Notícies relacionades

El president del Govern, Pedro Sánchez, no va acudir a la cerimònia de lliurament del Premi Cervantes, a Alcalá de Henares, una cosa que va ser criticada pel PP i a la qual cosa la Zarzuela no va donar importància. «La seva absència no justificada», va dir el portaveu dels populars, Borja Sémper, mostra «menyspreu» pel premi i l’espanyol. «Ho havia de dir, perquè em sembla molt rellevant tot i que no solem parlar d’aquestes coses en aquestes rodes de premsa», va declarar davant els mitjans de comunicació després de la reunió del comitè de direcció. Fonts de la Moncloa van atribuir la «polèmica» al «nerviosisme» del PP davant la imminent campanya per les municipals i autonòmiques del 28 de maig. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va dir que aquests dies Sánchez ha tingut una «intensíssima agenda» i que només havia acudit en un ocasió a aquesta gala.

Sánchez hi va ser l’any passat, acabat d’aterrar d’un viatge a Ucraïna. En les altres ocasions el va representar la llavors vicepresidenta Carmen Calvo i aquest any ho ha fet el ministre de Cultura, Miquel Iceta. També va faltar a aquestes cerimònies, el 2015 i el 2017, l’expresident Mariano Rajoy (PP), que també va deixar en el seu número dos, Soraya Sáenz de Santamaría, aquesta tasca.