Tribunals

Bañeres repeteix de fiscal superior de Catalunya i Pujal (UPF) assumeix Barcelona

Bañeres repeteix de fiscal superior de Catalunya i Pujal (UPF) assumeix Barcelona

Pol Solà / ACN

3
Es llegeix en minuts
EFE

Francisco Bañeres, fiscal superior de Catalunya des del 2018, repetirà en el càrrec els pròxims cinc anys, mentre hi haurà relleu a la Fiscalia Provincial de Barcelona, a la qual Neus Pujal, de la Unió Progressista de Fiscals (UPF), substituirà la conservadora Concepción Talón, ja jubilada. Segons han confirmat a Efe fonts de la Fiscalia General de l’Estat, el termini per presentar candidatures per a totes dues places –la de fiscal superior de Catalunya i la de fiscal en cap provincial de Barcelona– es va esgotar divendres passat, amb les úniques candidatures de Bañeres i Pujal, de manera que el seu nomenament es dona per fet.

Bañeres repetirà al capdavant de la Fiscalia catalana, càrrec que ja ha ocupat durant un primer mandat (2018-2023), en el qual ha hagut de dirigir l’acció penal del ministeri públic en els múltiples fronts judicials derivats del procés independentista. Per la seva banda, Neus Pujal, de 61 anys i actualment fiscal de la Fiscalia Superior, reemplaçarà en la direcció provincial de Barcelona Concepción Talón, que va anunciar la seva jubilació anticipada al març. D’acord amb la llei, i atès que tots dos han sigut els únics candidats a presentar-se a cada plaça, està previst que el fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortiz, els nomeni oficialment en les pròximes setmanes, mitjançant un anunci que es publicarà en el BOE.

Bañeres va assumir el càrrec de fiscal superior de Catalunya el gener del 2018, després de la mort sobtada del seu antecessor, José María Romero de Tejada, de qui era número dos des que el 2013 va ser nomenat tinent fiscal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. El fiscal superior, de tarannà conservador però no adscrit a cap associació, ha mantingut un perfil baix quant a aparicions públiques –no ha concedit entrevistes durant el seu mandat– i l’únic judici mediàtic en què ha intervingut va ser el que es va celebrar el 2019 contra l’expresident català Quim Torra per desatendre una ordre de la Junta Electoral perquè despengés uns llaços grocs del Palau de la Generalitat.

La seva última compareixença pública va ser el novembre passat, en la presentació de la memòria de la fiscalia del 2022 en la comissió de justícia del Parlament, en què va demanar un complement salarial per als fiscals catalans per la tensió que suporten vinculada al procés i va alertar d’un increment de delictes violents, com ara agressions sexuals i robatoris.

Bañeres, que va ingressar en la carrera fiscal el 1985 (acumula 38 anys d’exercici), va ser coordinador del Servei de Delictes Econòmics de la Fiscalia de Barcelona entre el 1995 i el 2013, abans d’ascendir a la Fiscalia Superior de Catalunya. Com a responsable de l’Àrea de Delictes Econòmics, va tenir a les seves mans diversos casos rellevants de frau fiscal, com els de l’advocat Emilio Cuatrecasas o la família Carulla, així com l’estafa de l’empresa La Seda i part de la investigació sobre el saqueig del Palau de la Música.

Notícies relacionades

La plaça de la direcció provincial va quedar vacant de manera imprevista el març passat quan Concepción Talón, de la conservadora Associació de Fiscals (AF) i que estava ocupant el lloc des del 2018, va anunciar la seva jubilació anticipada. En aquell moment, segons fonts judicials, dos fiscals veterans van anunciar als seus companys la seva intenció de presentar-s’hi: Gerardo Cavero (62 anys), fiscal delegat per a la lluita contra la droga a Catalunya, i Neus Pujal (61 anys), exfiscal en cap de l’àrea de Sabadell i actual fiscal de la Fiscalia Superior de Catalunya. No obstant, a última hora, un dia abans que acabés el termini per presentar candidatura, Cavero va anunciar que es retirava de la pugna, un pas enrere que fonts judicials atribueixen que veia poques possibilitats de ser elegit al disputar-se la plaça amb una fiscal de la UPF, associació a què pertany el fiscal general.

Pujal, que va ingressar en la carrera fiscal el 1990, va ser cap de la fiscalia de l’àrea de Sabadell (Barcelona) durant deu anys fins a l’octubre passat, quan va ser destinada en comissió de serveis a la Fiscalia Superior catalana.