Claus

Clara Ponsatí: ¿quina és la seva situació judicial?, ¿què passarà després de no presentar-se davant el Suprem?

El magistrat, que va advertir a l’eurodiputada que seria detinguda si no hi compareixia, ha optat per dirigir-se a les acusacions abans de prendre una decisió

  • Clara Ponsatí comunica al Suprem que no compareixerà a la citació de Llarena

4
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La interlocutòria del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que deixa en llibertat l’exconsellera Clara Ponsatí és taxativa: si no compareixia aquest 24 d’abril a l’alt tribunal,com ha acabat sent, es modificaria la seva situació personal i tornaria a ser detinguda. Per evitar-ho, l’europarlamentària va presentar una justificació a la seva incompareixença i el jutge ha decidit donar-li més temps abans de pronunciar-se: li cedeix cinc dies perquè justifiqui la demanda d’empara davant el Parlament Europeu que al·lega i també dona cinc dies a les acusacions perquè informin sobre si ha d’acordar el seu nou arrest.

Malgrat que tant Clara Ponsatí com el seu advocat, Gonzalo Boye, havien comentat des d’aleshores que no acudiria a la cita amb el tribunal, al final ho ha fet, però justificant-se davant l’alt tribunal per evitar el seu arrest. «Hi ha un jutge a Madrid que té moltes ganes de parlar amb mi. Jo no tinc gaires ganes de parlar amb cap jutge. I ja parlarem del que passarà d’aquí un dies; hem de fer moltes coses abans», va etzibar fa unes setmanes, a l’arribar al Parlament Europeu.

¿Poden canviar encara els termes de la interlocutòria?

La defensa de Clara Ponsatí, exercida per l’advocat Gonzalo Boye, com ha fet amb totes les resolucions judicials, va recórrer la interlocutòria de llibertat del magistrat Llarena que els va comunicar per exhort el jutge de guàrdia de Barcelona, així com la resolució que va dictar la setmana passada per confirmar el processament que pesa sobre l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la resta de fugits.

La primera impugnació ha deixat de tenir sentit, ja que la citació no havia sigut modificada per part del tribunal. La segona es dirigeix contra el processament i ha de ser presentada davant la Sala Penal del Tribunal Suprem.

En concret, els correspondrà fer-ho a Susana Polo, Eduardo de Porres i Vicente Magro, ja jubilat Miguel Colmenero. Cap dels tres va participar en el judici en el qual van ser condemnats els líders del procés, però es preveu difícil que contradiguin el criteri dels seus companys de Sala que, al revisar la seva sentència després de la reforma del Codi Penal, van entendre que la sedició havia de ser ara tractada com a desobediència i que calia mantenir la malversació en la seva modalitat més greu.

La defensa de Ponsatí argumenta que no va cometre cap delicte, ni tan sols la desobediència per la qual està processada després d’aquesta reforma del Codi Penal, pactada entre el Govern i ERC. La fiscalia i l’Advocacia de l’Estat han renunciat a recórrer la confirmació de processament ja que el consideren inútil.

¿Es poden decretar mesures cautelars amb una desobediència?

El delicte de desobediència està penat amb penes de fins a dos anys de multa i inhabilitació. Com que no inclou presó, la desobediència no es pot imposar de forma cautelar, tot i que Ponsatí no hagi comparegut davant el tribunal, segons les fonts jurídiques consultades. Per això Ponsatí és totalment conscient que, encara fos detinguda, el seu arrest no duraria més que el temps necessari per ser conduïda als jutjats, com va passar al març, quan se li va entregar la interlocutòria en la qual Llarena regularitzava la seva situació processal, anul·lava la seva situació de rebel·lia i l’ordre de detenció nacional que tenia en contra d’ella.

En qualsevol cas, ara el jutge Llarena esperarà a conèixer el criteri de la fiscalia, de l’Advocacia de l’Estat i de l’acusació popular, exercida per Vox, sobre si és compatible la jurisprudència europea al·legada per la seva defensa amb una nova ordre de detenció per la seva incompareixença.

¿El jutge pot tornar a cursar una euroordre contra ella?

Notícies relacionades

El magistrat no ha reactivat les euroordres contra Puigdemont i els fugits que són diputats del Parlament Europeu. Abans de fer un nou pas per mirar d’aconseguir la seva entrega, vol veure què diu el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) sobre la seva immunitat. Tot i que, en el cas de Ponsatí, que només està processada per desobediència, no sembla factible que es pugui tornar a obrir aquesta via si es troba a l’estranger, tot i que al jutge no el convencin les explicacions que ha ofert. Si fos a Espanya i el jutge ho decidís, tornaria a quedar arrestada, com el 28 de març.

La sentència que s’espera de la justícia europea és la que posarà fi al contenciós que Puigdemont, Toni Comín i Ponsatí mantenen amb el mateix Parlament Europeu, a l’entendre que no va defensar prou la seva immunitat al concedir el suplicatori cursat pel jutge Llarena. Encara no hi ha data per conèixer la resolució, però s’espera per a les pròximes setmanes.