Diada de Sant Jordi

Òmnium denuncia «l’hostilitat» de l’Estat contra el català

  • ¿Quins llibres recomanen els polítics catalans?

  • Els polítics surten a la caça del vot als carrers aprofitant Sant Jordi

Òmnium denuncia «l’hostilitat» de l’Estat contra el català

Lluís Gené / AFP

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Òmnium Cultural centra la seva acció en la diada de Sant Jordi en la defensa del català. El seu president, Xavier Antich, ha denunciat que hi ha «una hostilitat oberta contra la llengua catalana» per part de l’Estat espanyol, i que aquesta s’«evidencia» en els àmbits legislatiu, governamental i judicial. Precisament, l’entitat independentista s’ha aliat amb el Barça –es tracta de les dues entitats amb més socis de Catalunya– perquè, just abans del partit que aquesta tarda es jugava al Camp Nou, es desplegui un gran mural reivindicatiu.

Des de la caseta d’Òmnium instal·lada per Sant Jordi, Antich ha tingut l’ocasió de saludar diversos consellers del Govern, i també líders dels partits, i ha afirmat que, malgrat l’ambient de campanya, «avui és un dia que el protagonisme és de la cultura, la literatura, la llengua i la ciutadania». Els llibres, ha assegurat, «són un magnífic mitjà per estendre l’ús social del català», i ha destacat la importància que té que «la gent busqui, compri i regali bons llibres, i sobretot que els llegeixin».

Notícies relacionades

Antich ha coincidit amb els portaveus de partits catalans que aquesta diada de Sant Jordi han denunciat que la llengua i la cultura catalana continuen patint «persecució» per part de l’Estat espanyol, i ha afirmat que «la posició de tots els governs espanyols davant la llengua catalana continua sent d’oberta hostilitat». «Hi ha persecució legislativa, perquè les lleis no reconeixen de facto la pluralitat i el plurilingüisme, hi ha una persecució governamental perquè en cada iniciativa seva, per exemple en l’àmbit audiovisual, s’intenta menysprear el català, i hi ha una persecució judicial a través dels jutges que no deixen d’ingerir-se en la dinàmica educativa de les escoles», ha manifestat.

L’entitat ha instal·lat un centenar de parades per tot Catalunya per promoure la campanya ‘Treu la llengua’ en favor del català i denunciar el retrocés que està patint en l’ús social.