Conflicte polític

Pere Aragonès replica el Govern central pel rebuig de l’acord de claredat: «Votar i la democràcia mai són una trampa»

El president reivindica Sant Jordi com una jornada per celebrar la catalanitat, la nació i la llengua

  • Bolaños i Aragonès se saluden amb fredor després de xocar per l’acord de claredat

  • El Govern central titlla de «trampa electoralista» l’acord de claredat de Pere Aragonès

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Continua l’esgrima verbal entre la Moncloa i la Generalitat a compte de l’acord de claredat que promou el Govern de Pere Aragonès. Si durant la inauguració de la Fira d’Abril el president i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, no van anar més enllà d’una freda salutació en ple xoc pel plantejament d’un referèndum pactat, la rèplica per part dels republicans ha arribat aquest diumenge, per la diada de Sant Jordi, i en boca de la màxima autoritat a Catalunya: «Votar mai és una trampa, la democràcia mai és una trampa».

Ha sigut la contundent resposta d’Aragonès després de tres dies en què el ministre que Pedro Sánchez ha posat a càrrec de la carpeta catalana ha rebutjat de totes les maneres possibles el pla del president amb una sèrie de desqualificatius, entre ells el de considerar-lo una «trampa electoralista» que, segons el seu parer, només serviria per «tornar al passat» i «dividir» els catalans. Bolaños continua el seu intensiu a Catalunya passejant també pel centre de Barcelona envoltat de la cúpula del PSC, que també menysprea la proposta i que ja ha advertit que deixarà vacant la cadira en la cimera de partits que el Govern català preveu convocar després de les eleccions municipals.

I és que la campanya marca de ple el context polític d’aquest Sant Jordi. El president ha carregat contra les paraules del ministre precisament des de l’atenció als mitjans en un Palau de la Generalitat inundat de roses i de llibres. «Si algú considera que acordar col·lectivament com s’ha de decidir el futur d’una societat, és que el seu model no es basa en la confiança en la ciutadania», ha prosseguit. Conscient del desembarcament tant de candidats de tots els partits com de polítics estatals –fins a sis ministres passejaran per la Rambla–, Aragonès els ha reclamat que aprofitin per «escoltar» els catalans, un exercici que ha apuntat que seria desitjable que fessin «cada dia» i no només amb motiu d’aquesta festivitat.

«La millor manera d’escoltar la ciutadania és deixar que s’expressi a les urnes votant en llibertat el futur del país»

Pere Aragonès

President de la Generalitat

Notícies relacionades

«La millor manera d’escoltar la ciutadania és deixar que s’expressi a les urnes votant en llibertat el futur del país», ha insistit. Si bé el Govern central manté que la proposta d’un referèndum, tot i que sigui pactat, és un mur infranquejable perquè situaria Catalunya en el context d’agitació que es va viure el 2017, l’argument d’Aragonès és que és precisament la negativa de l’Estat a «afrontar democràticament la resolució del conflicte l’origen del problema». En tot cas, el president de la Generalitat assegura que està disposat a escoltar les propostes alternatives que tinguin els que no comparteixen la seva opció, una manera de desafiar els rivals polítics a posar alternatives sobre la taula.

«Celebració de la catalanitat»

Aragonès ha erigit la diada de Sant Jordi en la «celebració de la catalanitat i de ser una nació que estima els llibres, la seva cultura i la seva llengua». De fet, ha reivindicat l’ús social i la promoció del català perquè disposi de les mateixes eines i altaveus que tenen la resta de llengües del món. Es tracta d’una jornada que ha definit com un «èxit col·lectiu nacional» perquè és clau per defensar tant el català com la lectura de les obres dels seus autors.