Conflicte polític

El Govern titlla de «trampa electoralista» l’acord de claredat de Pere Aragonès

  • El Govern dona un cop de porta a l’acord de claredat i demana no «tornar al passat»

  • Bolaños viatja a Catalunya quatre dies per rendibilitzar la «normalització» amb la Generalitat de cara al 28-M

El Govern titlla de «trampa electoralista» l’acord de claredat de Pere Aragonès

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Queda clar que el Govern central ha fet l’encàrrec al ministre de la Presidència, Félix Bolaños, de fer un intensiu de quatre dies a Catalunya per deixar clar, per activa i per passiva i a les portes de la campanya de les municipals, que en cap cas l’Executiu espanyol entrarà a debatre l’acord de claredat que promou el president Pere Aragonès. Ho va fer ahir des de Montserrat, quan va considerar que es tracta d’una proposta per «tornar al passat»dels anys agitats del procés, i ho ha tornat a fer aquest divendres quan ha titllat de «trampa electoralista» el referèndum pactat que encapçala el Govern de la Generalitat.

En una entrevista a La 2 i Ràdio 4, Bolaños ha remarcat que l’acord de claredat no entra en el marc de la taula de diàleg entre governs –en aquests moments, congelada– i que és, per tant, una proposta «unilateral» d’ERC, a pesar que la seva vocació és, precisament, acordar la votació amb la Moncloa. «No s’ha parlat amb ningú. De fet, no hi ha cap altre partit que li estigui donant suport», ha insistit amb vocació d’assenyalar que es tracta d’una iniciativa minoritària.

No obstant, el ministre sí que ha elogiat la «valentia» d’Aragonès d’apostar per dialogar «amb diferents» i no haver «parat el rellotge el 2017» com sí que considera que ha fet l’expresident Carles Puigdemont, a qui ha emplaçat a tornar a Espanya per «rendir comptes» amb la justícia. En tot cas, i com defensa cada vegada que en té ocasió, la seva lectura de la situació és que Catalunya ja ha «girat full» del conflicte i ara està centrada en altres problemàtiques d’urgència.

Aquest ha sigut el fil de la seva intervenció des d’un acte a Badalona per presentar la candidatura de l’alcalde socialista del municipi, Rubén Guijarro, on ha reivindicat l’obra del PSOE al Govern davant el PP que representen dirigents com Xavier García Albiol, el candidat popular i exalcalde que lidera les enquestes. «El model del PP és l’especulació, la bombolla, la corrupció», ha etzibat Bolaños burxant, sense esmentar-ho explícitament, en la imputació d’Albiol en l’anomenat ‘cas Antenes’.

Notícies relacionades

El ministre ha tret pit de la llei de vivenda que ha pactat el Govern central amb els socis de la investidura i de la iniciativa de Pedro Sánchez d’ampliar el parc de vivenda pública. També de la reforma de les pensions davant la «misèria» que va fer per aquestes el PP. «A qui s’avergonyeixi de liderar una candidatura del PP cal recordar-li cada dia que és candidat del PP», s’ha assegurat amb referència a la fórmula d’Albiol de minimitzar les sigles del partit pel qual es presenta.

Badalona i la «barreja»

«Jo no tapo les sigles, no m’avergonyeixo del meu partit», ha reivindicat Guijarro aprofitant el reconeixement que suposava la presència del ministre. L’alcalde ha presumit dels 18 mesos de gestió a l’Ajuntament de Badalona, especialment agitat en els últims vuit anys, amb quatre alcaldes i dues mocions de censura pel mig. Guijarro ha reclamat un suport «ampli» en les pròximes eleccions per «no dependre de la barreja» que hi ha a la seva esquerra, amb referència a la candidatura de Guanyem, amb l’exalcaldessa i líder de la CUP al Parlament, Dolors Sabater, de nou com a cap de llista, ERC i Comuns.