Eleccions municipals

Divisió en l’assemblea de Junts per la llista de Trias a Barcelona

L’absència d’afins a Borràs i la integració de dirigents de l’extinta CiU agita el debat en el si del partit, que avui vota la candidatura

Divisió en l’assemblea de Junts per la llista de Trias a Barcelona

LAURA FÍGULS / ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La candidatura de Xavier Trias per intentar recuperar l’alcaldia de Barcelona ha reobert la divisió en el si de Junts per Catalunya. L’exalcalde va defensar aquest dimecres la seva llista davant l’assemblea municipal de la formació i va topar amb una dotzena d’intervencions crítiques que van qüestionar alguns perfils inclosos i les absències, com per exemple la falta de dirigents afins a la presidenta del partit, Laura Borràs. Per la seva banda, una desena de membres de l’assemblea van avalar la proposta de l’alcaldable, que aquest dijous han de ratificar els militants en una votació en la qual no es descarta cert vot de càstig.

El debat en l’assemblea, en la qual van participar un centenar de persones, va plasmar de nou les dues ànimes de JxCat. Segons fonts coneixedores de la reunió, Trias va pronunciar un discurs optimista sobre les seves opcions de recuperar l’alcaldia i va defensar la transversalitat de la candidatura, en la qual hi ha des de dirigents de l’entorn de l’expresident Carles Puigdemont, com Josep Rius, com representants de l’antiga CiU, com l’exvicepresidenta del Govern i exdirigent de Unió Joana Ortega.

Notícies relacionades

De fet, l’adjectiu «nostàlgica» va ser un dels que van utilitzar els crítics per retreure a Trias i la direcció de Junts, per a qui la composició de la candidatura «mira al passat» i no ha integrat dirigents de l’entorn de Borràs, per la qual cosa una part de l’organització queda «òrfena» en aquesta llista. Fonts postconvergents expliquen que hi ha hagut negociacions infructuoses en els últims dies entre els diferents sectors de JxCat per intentar forjar una candidatura beneïda per totes les parts.

Al missatge dels crítics es va contraposar el d’una altra desena de dirigents a favor de la llista, que Trias va assumir com a pròpia i fruit de la seva «personalitat» en una intervenció final en la que va evitar confrontar amb els que van expressar el seu malestar. De fet, fonts de la direcció remarquen que totes les intervencions crítiques van tenir un to «respectuós» i que el debat no va sortir en cap moment dels cursos normals. Les mateixes fonts asseguren que hi estan havent contactes en les últimes hores per mirar d’apaivagar les crítiques i evitar una imatge de fractura en la votació telemàtica d’aquest dijous. La militància barcelonina de Junts té fins a les 19.00 hores per recolzar o rebutjar la proposta de Trias.