Eleccions municipals

Una enquesta d’ERC afirma que l’‘efecte Trias’ perd pistonada a Barcelona

El ‘tracking’ situa Colau, l’exalcalde i Maragall en un mocador, amb el republicà trepitjant els talons del postconvergent

L’Ajuntament de Barcelona.

L’Ajuntament de Barcelona. / el periódico

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pugna per l’alcaldia de Barcelona segueix més que disputada. Totes les enquestes fins ara revelades, ja siguin sufragades pels mateixos partits, com per mitjans de comunicació, detecten mínimes diferències. En el cas de la que realitza l’empresa Netquest a requeriment d’ERC, la diferència entre la primera, Ada Colau, i el quart, Jaume Collboni, és a penes de 2,1 punts. Segons l’últim ‘tracking’ de Netscape, amb data 7 d’abril, Colau (amb un vot estimat del 18,5%) superaria Xavier Trias (18,1%) i Ernest Maragall (17,8%). En el trasllat a regidors, amb tot, les tres forces (Barcelona en Comú, Junts per Catalunya i ERC) obtindrien nou seients en el ple municipal. Un més que el PSC de Jaume Collboni (16,4% en estimació de vot).

La tendència que marquen aquests ‘trackings’ és que l’anomenat ‘efecte Trias’, que segons les seves pròpies dades va arribar a catapultar Junts fins al 23%, al poc d’anunciar la seva candidatura, es va difuminant i que el postconvergent perd pistonada davant una alcaldessa que registra pocs vaivens. El descens de Trias, que va arribar a tenir un vaticini d’11 regidors davant els 7 de la resta, unida a la remuntada de Maragall, després d’un inici erràtic de precampanya, situarien el republicà a tres dècimes de l’exalcalde i 7 de la mateixa Colau.

Seqüeles de la polarització

Notícies relacionades

Segons Netquest, també l’alcaldable socialista es trobaria en retrocés a causa d’una polarització entre Colau i Trias que ha mobilitzat entorn de l’alcaldessa aquells que la van votar el 2019 i, fins que va sortir a la palestra l’exalcalde, s’inclinaven per desplaçar el seu vot cap al PSC.

Per la seva banda, el treball de camp revela que ERC comença a contenir la fuga cap a Junts que, al gener, era de 33.000 vots, arribant a un màxim de 58.000 vots la setmana del 10 de febrer. Actualment les pèrdues cap a Trias són de 14.000 vots.