El futur de la coalició

Sánchez vol que Podem s’integri a Sumar: «El meu desig és que encaixin totes les peces del puzle»

El president del Govern trenca el silenci sobre la candidatura de Díaz després de l’acte que la vicepresidenta va protagonitzar diumenge

Sánchez vol que Podem s’integri a Sumar: «El meu desig és que encaixin totes les peces del puzle»

Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez insisteix que no vol immiscir-se en el procés de negociació del projecte Sumar, liderat per Yolanda Díaz com a pròxima aspirant a presidir el Govern. El cap de l’Executiu evita parlar en públic de les complexes negociacions que s’estan succeint en l’espai situat a l’esquerra del PSOE. Aquest no és el seu «estil», explica. No obstant, el seu futur al capdavant de la Moncloa després de les eleccions generals, que en principi se celebraran al desembre, depèn en bona mesura del que acabi passant amb Podem, que fins al moment rebutja integrar-se en la candidatura de Díaz, al·legant que per elaborar les futures llistes resulta indispensable la celebració de primàries obertes. Així que aquest dimecres, en una conversa informal amb els periodistes que l’acompanyaven a la seva gira per Xipre, Malta i Itàlia, Sánchez ha volgut deixar clar el seu «desig»: els morats, ha explicat, haurien de formar part de Sumar. 

El líder socialista havia mantingut silenci fins ara sobre l’acte que va tenir lloc diumenge passat, en el qual la vicepresidenta tercera i ministra de Treball es va postular per dirigir el país. Allà hi va haver formacions com Catalunya En Comú, Compromís i Més País. Però Podem no, malgrat que va ser Pablo Iglesias, exlíder d’aquest partit, que va designar Díaz per agafar-li el relleu en la candidatura a la Moncloa. Per a Sánchez, el que es va veure en aquest míting, celebrat a Madrid, va ser l’«encaix de moltes de les peces del puzle». Més de forces polítiques van participar en la convocatòria, ha recordat. «El nostre desig és que encaixin totes les peces», ha deixat clar el cap de l’Executiu. 

Els efectes en l’Executiu

Els socialistes són cada vegada més conscients que si Sumar i Podem van per separat la reedició d’una coalició com l’actual, que és l’única aposta de Sánchez per continuar a la Moncloa, serà molt difícil. Més enllà del resultat en vots d’uns i d’altres, al presentar-se en candidatures diferents hi hauria nombroses paperetes en cada circumscripció que anirien a la paperera, al no haver-n’hi prou per aconseguir escons. 

Però Sánchez no ha volgut anticipar com creu que acabarà tot, malgrat que en el Consell de Ministres que presideix seuen tres de les principals representants de l’espai a l’esquerra del PSOE: Ione Belarra, líder de Podem i ministra d’Afers Socials; Irene Montero, titular d’Igualtat, i la mateixa Díaz. Com a cap de l’Executiu, ha explicat ell mateix, mai pregunta pels «partits». Mira de mantenir una relació «institucional» amb els membres del soci minoritari de la coalició.

Notícies relacionades

El president s’ha mostrat menys preocupat pels efectes que puguin tenir aquestes tensions en el Govern, malgrat que els últims temps aquest sembla més un tripartit que un bipartit, a causa del conflicte entre Podem i Díaz. Tot aquest soroll, ha explicat, no ha impedit que l’Executiu actués unit en la recent moció de censura de Vox, la segona aquesta legislatura, i tampoc l’aprovació d’una reforma tan important com la del sistema de pensions, que «justifica tota una legislatura». 

Mentrestant, segons Sánchez, Alberto Núñez Feijóo ha anat de «més a menys». El líder del PP, igual com l’extrema dreta, ho havia «apostat tot a l’apocalipsi», a la recessió, a l’atur i a la conflictivitat social, ha explicat. Malgrat això, ara que veu com les dades de creixement econòmic i d’ocupació són molt positives, està «desconcertat».