Primer aniversari a Madrid

Feijóo consolida el seu nucli dur per intentar arribar a la Moncloa

El polític gallec fa un any que està al capdavant del PP, temps en què ha consolidat el seu nucli dur

Feijóo consolida el seu nucli dur per intentar arribar a la Moncloa
4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Ja ha passat un any des que Pablo Casado va intentar, sense èxit, frenar l’ambició política d’Isabel Díaz Ayuso denunciant públicament que el seu germà havia donat un ‘pelotazo’ de 234.000 euros per mascaretes en plena pandèmia. La guerra civil que es va desencadenar només la podia tancar una persona, segons van coincidir militants i alts càrrecs del PP: Alberto Núñez Feijóo

Aquest diumenge, 2 d’abril, farà un any que l’expresident de la Xunta de Galícia va assumir la presidència del partit. Va aterrar més lentament del que s’esperava (l’escó al Senat va arribar a finals de maig) i poc a poc ha anat consolidant el seu nucli dur, amb el qual espera arribar al Govern central a finals d’any. Al seu equip insisteixen que, després de les eleccions municipals i autonòmiques, Feijóo ampliarà el seu equip i anunciarà fitxatges de renom. Aquí hi ha les persones que l’han acompanyat en aquests primers 12 mesos en la seva travessia en l’oposició.

L’equip de Galícia

No només a Feijóo li va canviar la vida en qüestió de dies. També va convidar per a la seva aventura sis persones que feia molts anys que estaven amb ell a la Xunta de Galícia. El president del PP viu bona part de les seves jornades envoltat d’antics periodistes: Mar Sánchez, Marta Varela, Luis de la Matta i Marcos Gómez. Sánchez és l’ombra de Feijóo des de fa més de 25 anys. El seu actual càrrec oficial és directora de l’Àrea de Projecció i Imatge del PP. Varela és la seva cap de gabinet; De la Matta, director de Comunicació i Gómez porta el pes de la informació ‘online’ i col·labora en els discursos. També es va emportar de Galícia Álvaro Pérez, advocat responsable de coordinar ara els grups del congrés, senat i parlament europeus. «Per fi funcionem amb una sola veu», admetien diversos diputats fa uns mesos.

Hi ha un experiodista més: Miguel Tellado, a qui ha col·locat a la sempre poderosa vicesecretaria d’Organització del PP. Ja va ocupar la secretaria general del partit a Galícia i va ser el responsable de les dues últimes campanyes de Feijóo, en les quals també va aconseguir majoria absoluta, com en les dues anteriors. El comú denominador d’aquestes sis persones, segons expliquen els diputats i senadors que treballen amb ells, és la capacitat de treball i la total lleialtat al cap. Són com una falange macedònia.

Els del partit

Tot i que hi ha parlamentaris del PP que continuen considerant que Feijóo segueix massa tancat en el seu clan gallec i que necessita compartir informació per prendre millors decisions, al seu equip rebaten que ja s’ha obert i ha cedit poder, «com no podia ser de cap altra manera», a persones amb qui havia tingut poca relació fins el 2022 però amb les quals ja ha connectat. Es tracta de Cuca Gamarra, a qui va elegir com a secretària general, un alt càrrec heretat de Casado; Esteban González Pons, a qui va col·locar com a vicesecretari d’Institucional i en qui ha deixat les delicades carteres d’Exteriors i d’Interior; Elías Bendodo, el seu coordinador general i ex mà dreta de Juanma Moreno a Andalusia, i Borja Sémper, portaveu i vicesecretari de Cultura i Societat Oberta.

Pons i Gamarra són els que més l’han ancorat Madrid, sobretot a la velocitat de l’actualitat política madrilenya, molt diferent de la gallega. La discreció, això sí, és la norma. A Feijóo li agrada controlar la informació, com a gairebé tots els polítics, i ha contagiat la seva circumspecció a la majoria dels seus col·laboradors.

A les grades

El líder dels populars sempre recorda que ha hagut de fer-se el seu propi PP, els seus propis equips, sobre la marxa. L’abril del 2022 va nomenar un primer comitè de direcció i mesos després el va ampliar, ha reanomenat la fundació (Reformismo21) i caldrà esperar a veure les llistes que farà per al Congrés i el Senat, a les eleccions generals, per identificar a qui vol portar a la Moncloa si aconsegueix ser el futur president del Govern.

Notícies relacionades

En aquesta curta travessia en l’oposició, hi ha nombroses persones, segons sempre Feijóo i els seus vicesecretaris, que estan «fent papers, informes» i fan arribar les «seves opinions» per ajudar-lo a prendre decisions. Alguns estan en empreses privades i institucions i no volen fer el salt al PP fins que no tinguin la seguretat que Feijóo acabarà en el poder i, en la majoria dels casos, no volen perdre poder adquisitiu, segons expliquen al partit.

Un dels exemples que posen és el de Fátima Báñez, exministra de Treball i ara presidenta de la Fundació CEOE. En política exterior, últimament Génova ha volgut que se sàpiga que, a més de Pons, també assessoren Feijóo els diplomàtics Ildefonso Castro, Ramón Gil-Casares i Juan Pablo García-Berdoy. En «orientació política i anàlisi», l’exministre d’Educació, Cultura i Esport José Ignacio Wert i, en temes d’energia, Álvaro Nadal, exministre d’aquest ministeri amb Rajoy.