Conclave del PP a València

Feijóo aconsegueix una foto impossible durant vuit anys: Aznar i Rajoy, junts en un acte del PP

Els dos expresidents participen en un col·loqui en la reunió de candidats municipals a València

Feijóo aconsegueix una foto impossible durant vuit anys: Aznar i Rajoy, junts en un acte del PP

EDUARDO RIPOLL

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha aconseguit reunir aquesta tarda a València José María Aznar i Mariano Rajoy en un acte del PP, una cosa que no passava des del 2015. L’actual líder del partit ha volgut que la fotografia simbolitzi l’experiència de les sigles que representen en un any electoral en què esperen recuperar la Moncloa i algunes comunitats autònomes, com la valenciana.

Al Museu de la Ciència, a la Ciutat de les Arts, amb els dirigents i afiliats especialment animats per l’extraordinari cartell de la tarda, Feijóo els ha agraït la participació en un col·loqui titulat ‘Experiències de govern del PP’. En la presentació de la taula, el líder dels populars ha destacat que la seva formació «valora l’experiència». «Perquè quan un partit oblida el que va ser no trobarà el seu lloc per ubicar-se en el present i estarà perdut per dissenyar el futur. Un partit ha de respectar el seu llegat. Jo dic que respecto i admiro el llegat d’Aznar i Rajoy», ha dit com si no hi hagués diferència entre l’un i l’altre.

El divorci

L’última vegada que Aznar i Rajoy van coincidir en un acte del PP va ser el 23 de gener del 2015. Als presents en la convenció nacional que es va celebrar al Palau Municipal de Congressos de Madrid no se’ls oblidarà mai la llisada pública que Aznar va clavar a qui llavors era president del Govern amb majoria absoluta. El gallec, assegut a primera fila, va haver d’empassar saliva unes quantes vegades. «¿On és el PP?», va preguntar retòricament diverses vegades Aznar queixant-se d’un partit que veia acomplexat en la defensa de les víctimes del terrorisme i amb poca «determinació» per frenar l’independentisme català. Aquell discurs, pronunciat a més després d’uns mesos de moltes informacions sobre la corrupció del partit, va suposar la ruptura entre tots dos.

Segons fonts pròximes als dos dirigents, la relació personal entre ells continua sent dolenta, així que Feijóo ha d’agrair especialment que hagin volgut participar en la reunió de candidats a les municipals que el PP ha organitzat aquest cap de setmana. Ja va estar a punt d’aconseguir-ho en el congrés de l’abril passat, quan va agafar el relleu de Pablo Casado al capdavant del partit, però Aznar es va contagiar de covid i la seva participació va ser per videoconferència.

L’absència de Casado

Notícies relacionades

Precisament, de Casado també s’està parlant molt en aquest conclave de València, tot i que els comentaris són per la seva absència. Feijóo no ha convidat el seu antecessor al primer gran acte de partit en què, amb aquesta foto d’Aznar i Rajoy, també vol mostrar unitat interna. Diputats i assessors que segueixen en contacte amb Casado expliquen que l’ha sorprès que Feijóo no li hagi ofert ni tan sols l’oportunitat de participar-hi, tot i que ell hagi pres la decisió d’apartar-se de la política. «Tan dolent no haurà sigut per al partit si ells mantenen com alcaldables o presidenciables persones que ell va triar», assenyala un alt càrrec en l’anterior etapa. Aquesta font recorda que els candidats a les autonòmiques que han de lluitar per guanyar presidències (María Guardiola, a Extremadura; Jorge Azcón, a l’Aragó; Marga Prohens; a les illes Balears, o Carlos Mazón, al País Valencià) van ser seleccionats i impulsats per Casado.

«I no li reconeixen que el 2018, quan va agafar el partit, el PP estava enfonsat en les enquestes, i quan el van fer caure, el febrer del 2022, ja anava primer en moltes», apunta un altre excol·laborador de Casado.