Al Congrés, dijous

El PP votarà ‘no’ a la reforma de les pensions i Feijóo promet derogar el decret si governa

Els populars lamenten que el Govern hagi menystingut el partit i no li hagi enviat informació directa sobre els canvis que proposa

El PP votarà ‘no’ a la reforma de les pensions i Feijóo promet derogar el decret si governa
2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP ja ha aclarit que votarà ‘no’ aquest dijous al reial decret llei que inclou la reforma de les pensions i Alberto Núñez Feijóo ha comunicat que el derogarà si arriba al Govern central. Segons fonts del partit conservador, el text inclou l’obligació de revisar el sistema el 2025 i obliga l’Executiu que estigui a la Moncloa a fer els ajustos necessaris si no s’està garantint la viabilitat de les pensions. «Diu per escrit que caldrà analitzar com va tot i decidir si apujar cotitzacions, abaixar pensions o combinar les dues mesures. Per tant, deixa negre sobre blanc que s’obre a abaixar les pensions», adverteixen fonts del PP per justificar la seva posició al Congrés aquest dijous.

Aquestes fonts lamenten que el Govern de coalició, que ha aconseguit el suport dels sindicats a la reforma, hagi menystingut el PP i no li hagi enviat informació directa sobre els canvis que proposa; en síntesi: el reial decret incrementa de manera considerable els ingressos que hauran d’aportar els empresaris per la via de cotitzacions i potencia l’anomenat «recàrrec de solidaritat» per a les rendes més altes.

Notícies relacionades

Feijóo va viatjar la setmana passada a Brussel·les per reunir-se amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni. A aquest segon, Feijóo li va preguntar si havia donat llum verda a la reforma i ell li va respondre, segons fonts del PP, que encara no l’havia analitzat en detall i que ho faria quan la presentessin oficialment. Segons l’Executiu de coalició, el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha estat negociant amb la Comissió Europea aquests mesos enrere i els canvis introduïts compten amb el vistiplau ja de Brussel·les, tot i que no sigui encara de manera oficial.

Feijóo té una posició delicada ja que la Comissió Europea políticament està governada pel Partit Popular Europeu i en aquest cas Brussel·les ha deixat passar la reforma, i ha ajornat l’anàlisi detallada al 2025, passades les eleccions generals que hi haurà a finals d’aquest any. En el PP creuen que l’han deixat per a aquell any per donar marge al futur Executiu, que ell espera que sigui el seu, a «dissenyar un nou model i tenir-lo preparat per quan arribi aquest examen».