Congrés

El PP votarà ‘no’ a la reforma de pensions si no rep informació directa del Govern aquest dimarts

Els populars volen la «justificació tècnica i documentada» dels canvis que proposa Escrivá

El reial decret llei arriba aquesta setmana al Congrés i se sotmetrà a convalidació dijous

El PP votarà ‘no’ a la reforma de pensions si no rep informació directa del Govern aquest dimarts

Alejandro Martínez / Europa Press

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP considera que el Govern central hauria d’haver tingut una deferència amb el principal partit de l’oposició i li hauria d’haver donat directament informació sobre la reforma de les pensions. Aquest dilluns, a última hora de la tarda, fonts de la direcció del PP van advertir que si aquest dimarts el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, no li dona «justificació tècnica i documentada» sobre els canvis que proposa del sistema de pensions, els diputats del PP votaran ‘no’ a la convalidació del reial decret llei dijous al Congrés.

Els populars es queixen que la reforma ha sigut «decidida fora del Pacte de Toledo», la comissió encarregada d’aquest assumpte a la Cambra baixa, i tampoc té l’aval dels empresaris. Sí que té el dels sindicats i, el més important, el de la Comissió Europea. De fet, la reforma de les pensions és una de les fites que l’Executiu central ha de completar si vol rebre el quart tram de fons europeus: 10.000 milions d’euros.

El vicesecretari d’Economia, Juan Bravo, telefonarà aquest dimarts a Escrivá, per demanar-li informació detallada sobre els càlculs que ha fet per fer la reforma. Fonts de la Moncloa van respondre que el reial decret llei està publicat al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’.

«El PP no recolzarà la reforma basant-se únicament en el ‘PowerPoint’ que coneixem d’un Govern que ens té acostumats a mentir reiteradament. Ens ofereixen més seguretat els nombrosos informes que en qüestionen la viabilitat, el més categòric el de l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), que dirigia fins fa uns anys l’autor de la reforma plantejada [en referència a Escrivá]. L’abstenció en la votació, que es va arribar a veure com una opció dilluns al migdia a la seu de Génova, es va esborrar del discurs oficial dilluns a la nit. «Si ens convencen que l’Airef s’equivoca...», va apuntar un assessor d’Alberto Núñez Feijóo.

Des del primer moment que es va conèixer la reforma de les pensions, que incrementa de forma considerable els ingressos que hauran d’aportar els empresaris per la via de cotitzacions i de l’anomenat ‘recàrrec de solidaritat’ per a les rendes més altes, els dirigents del PP van sortir en tromba en contra. El mateix Feijóo ha criticat la reforma en la seva última visita a Brussel·les, on va arribar a valorar, en canvi, la que ha imposat unilateralment Emmanuel Macron a França i que ha desencadenat greus enfrontaments als carrers de tot el país.

El reial decret arriba al Congrés dels Diputats aquesta setmana, 14 dies després de la seva aprovació al Consell de Ministres extraordinari i d’haver arribat a un acord també amb CCOO i la UGT en la taula del diàleg social. La patronal CEOE, en canvi, igual que el PP, han manifestat estar-hi totalment en contra.

Pedro Sánchez té assegurat l’èxit en la votació, ja que les forces d’esquerra han donat valor al fet que la reforma no suposi retallades i hagi quadrat els comptes via ingressos.

Comissió Europea conservadora

Feijóo té una posició complicada, ja que la reforma està parlada aquests últims mesos entre l’Executiu i la Comissió Europea. Brussel·les ha donat llum verda als canvis, tot i que té la salvaguarda que ha obligat el Govern espanyol a comprometre’s a revisar-la el 2025 per primera vegada i, després, cada tres anys. L’òrgan encarregat serà l’Airef, que hi ha mostrat les seves reticències. Si no surten els números, l’Executiu que hi hagi en aquell moment haurà de fer els ajustos pertinents.

El líder del PP viu una situació d’incomoditat, ja que la Comissió Europea és majoritàriament conservadora i els seus dirigents, inclosa la presidenta, Ursula von der Leyen, pertanyen al Partit Popular Europeu. La Moncloa ha tornat a mostrar el seu enuig pel fet que Feijóo hagi criticat l’Executiu central davant Brussel·les. El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, el va acusar de «falta de patriotisme» i «insolvència», i va alertar que el PP està així demostrant que la seva «solució» per al sistema de pensions passa per les «retallades» amb «clima de confrontació» al carrer, com a França.

FONTS PP 

Atès que en les últimes hores el Govern central continua sense facilitar la informació requerida de la reforma de les pensions, el responsable del PP en aquesta matèria trucarà oficialment al seu interlocutor per tornar a demanar-l’hi. No entenem que se’ls negui als espanyols l’accés a totes les dades i anàlisis econòmiques i financeres que han fonamentat aquesta reforma sobre un tema clau per al nostre futur. 

Notícies relacionades

El PP no recolzarà la reforma basant-se únicament en el PowerPoint que coneixem d’un Govern que ens té acostumats a mentir reiteradament. Ens ofereixen més seguretat els nombrosos informes que en qüestionen la viabilitat, el més categòric el de l’Airef, que dirigia fins fa uns anys l’autor de la reforma plantejada. 

Com tampoc compartim la forma d’una reforma que no ha sigut pactada amb els agents socials i econòmics i que a més ha sigut decidida fora del Pacte de Toledo, si no rebem demà al matí justificació tècnica i documentada, el PP VOTARÀ EN CONTRA de la proposta.