Des de Brussel·les

Feijóo acusa Sánchez de posar un «pedaç» a les pensions i critica que faci «el contrari» que Macron

Compara la reforma pactada entre la Moncloa i la Comissió Europea amb la que ha impulsat el líder francès, que ha incendiat el país

Feijóo acusa Sánchez de posar un «pedaç» a les pensions i critica que faci «el contrari» que Macron

Tarek / PP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alberto Núñez Feijóo ha comparat aquest dijous des de Brussel·les l’«interès» per la sostenibilitat de les pensions dels governs espanyol i francès i ha arribat a una conclusió que la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, ha qualificat de «deslleial». El líder del PP ha suggerit que el president francès, Emmanuel Macron, sí que està demostrant valentia a l’hora d’afrontar aquesta reforma social davant el «pedaç» que hi posarà Pedro Sánchez. Segons la seva opinió, el Govern fa un «ajornament tàctic» d’aquest tema per arribar a les cites electorals d’aquest any (amb eleccions municipals, autonòmiques i generals) sense tensions socials; el contrari, precisament, del que s’està vivint a França aquests dies.

Macron va aprovar la setmana passada de manera unilateral, el que li permet la llei, una reforma de les pensions que ha incendiat literalment els carrers. El president francès ha imposat l’augment de l’edat mínima de jubilació de 62 a 64 anys (amb entre 41 i 43 anys cotitzats per rebre la pensió completa). «[La reforma de Sánchez] contrasta amb l’interès per la sostenibilitat de les pensions i la tensió social que està vivint el Govern francès, que està fent exactament el contrari de l’espanyol. I segur que un dels dos s’equivoca», va criticar en una roda de premsa després de la reunió amb els seus companys de files del Partit Popular Europeu. «I em fa la sensació que ens estem equivocant ajornant un debat que és imprescindible», va afegir.

El líder del PP acusa l’Executiu de Sánchez de posposar al 2025 els «comptes» sobre el «forat» de les pensions. El reial decret llei de l’Executiu assenyala en una disposició addicional que aquell any es farà la primera revisió i que després, cada tres anys, l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef) haurà de realitzar un monitoratge de l’evolució de la despesa pública. Si els comptes no surten, el Govern de torn haurà de prendre les mesures necessàries per corregir la situació.

Notícies relacionades

És una salvaguarda que ha inclòs la Comissió Europea, institució amb la qual el ministre d’Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha acordat la reforma proposada. Un dels canvis més importants introduïts és l’increment de la quota als empresaris per finançar el dèficit de la generació del ‘baby boom’.

Al Congrés, abans de comparèixer en la Comissió d’Economia, Calviño va lamentar que Feijóo hagi desaparegut els dies de la moció de censura i se n’hagi anat a Brussel·les per criticar l’«acció del Govern d’Espanya i mirar d’atacar la imatge i els interessos del país». «És absolutament inacceptable, inaudit, inconcebible, que algú pugui ser tan deslleial amb el seu propi país», va afegir abans d’assegurar que la voluntat del PP és tornar a la reforma de les pensions del 2013, «que consistia en una congelació virtual» de la pensió a través de l’índex de revalorització del 0,25%.