Relleu per les municipals

Carlos Prieto serà el nou delegat del Govern a Catalunya en substitució de Maria Eugènia Gay

El fins ara subdelegat i membre de la direcció del PSC assumeix el càrrec quan falten nou mesos per al final de la legislatura

Carlos Prieto serà el nou delegat del Govern a Catalunya en substitució de Maria Eugènia Gay
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’actual delegada del Govern central a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ja té substitut. Després que ella decidís formar part de la candidatura de Jaume Collboni com a número dos a Barcelona, el Consell de Ministres aprovarà aquest dimarts l’ascens de l’actual subdelegat, Carlos Prieto (Barcelona, 1975), membre també de l’executiva nacional del PSC i de la cúpula de la federació de la capital catalana, que agafarà les regnes fins a les eleccions generals, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO.

«Ja coneix bé la casa, és el més lògic», defensen fonts coneixedores de l’elecció. I és que apostar per una novetat, com es va fer fa escassament un any amb Gay, no és senzill per dues raons: farien falta uns quants mesos per bregar-se en el funcionament de la delegació i adaptar-se al càrrec en un moment en què ja no hi ha marge perquè el mandat s’acaba i, precisament per això, és més complicat que algú extern accepti una responsabilitat amb una data tan curta de caducitat.

L’aposta del president Pedro Sánchez també ha sigut pel continuisme en el relleu dels ministeris de Sanitat i Indústria, i aquesta mateixa lògica és la que s’aplica en el càrrec de delegat a Catalunya per als escassos nou mesos que queden fins a les eleccions. Tant el PSOE com el PSC han vist en Prieto una aposta segura, ja que és en el càrrec de subdelegat gairebé fa quatre anys, quan va ser proposat per Teresa Cunillera.

A diferència de Gay, que va ser fitxada com a independent per substituir la veterana socialista a principis de l’any passat i que va passar de presidir el Col·legi de l’Advocacia a assumir per primera vegada una responsabilitat política, Prieto és un home de partit. Llicenciat en Pedagogia i amb plaça de funcionari a la Diputació de Barcelona, no només forma part de la cúpula capitanejada per Salvador Illa, en què s’encarrega de la secretaria d’acció electoral, sinó que, a més, és el secretari d’organització del PSC de Barcelona. És, de fet, el director de campanya de Jaume Collboni, tasca que haurà de compaginar a partir d’ara amb l’assumpció de les noves responsabilitats.

Un mandat amb pocs sobresalts

Prieto assumeix el càrrec de delegat després d’un any sense sobresalts en què Gay no ha hagut de lidiar amb polèmiques protestes, com ho van haver de fer els seus predecessors –Teresa Cunillera amb les manifestacions per la sentència de l’1-O o l’empresonament de Pablo Hasél i Enric Millo amb les del moment àlgid del procés–, tot i que sí que ha hagut de gestionar altres assumptes imprevistos, com l’allau de peticions de protecció temporal dels refugiats que han fugit de la guerra d’Ucraïna. El conflicte bèl·lic va començar just després que prengués possessió del càrrec. Gay també s’ha centrat a amplificar les mesures preses pel Govern central per fer front al context d’inflació i el seu impacte territorialitzat a Catalunya.

Prieto sí que hereta carpetes pendents que Gay ha mirat d’esquivar i que també a ell li tocarà gestionar. Una de les més espinoses: la petició que fan les entitats memorialistes i víctimes de tortura perquè el Govern central accepti traspassar la comissaria de la policia de Via Laietana i convertir-la en un espai de memòria.

Notícies relacionades

Es tracta d’una exigència que el Govern inclou en les seves converses amb la Moncloa, que també fa el govern municipal d’Ada Colau i que incomoda els socialistes de portes endins. Les víctimes s’acullen a la llei de memòria democràtica aprovada pel Govern central per augmentar la pressió i aconseguir que l’edifici sigui inclòs en l’inventari d’espais que han d’abandonar les seves funcions policials per convertir-se en un de record de les tortures que van patir els moviments antifranquistes. No obstant, des del Ministeri de l’Interior es tanquen en banda.

Serà aquest dimarts quan, oficialment, Gay deixarà de ser delegada del Govern central per dedicar-se de ple en la campanya barcelonina i cedirà el testimoni a Prieto.