Eleccions del 28 de maig

Jaume Collboni acusa Ada Colau de «no governar per a tothom»

El PSC projecta les municipals com «el preàmbul de la victòria» socialista a Catalunya i Espanya

Jaume Collboni acusa Ada Colau de «no governar per a tothom»

PSC

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’objectiu era posar en circulació el lema de la precampanya –‘En marxa’, un eslògan estretament lligat al ‘leitmotiv’ de Salvador Illa de «reactivar» Catalunya–, però el que pretenia ser l’acte per donar el tret de sortida a la convenció municipalista del PSC que culminarà el 2 d’abril amb un macroacte amb el president Pedro Sánchez, ha acabat monopolitzat per la lluita que es viu a Barcelona. I és que el candidat socialista a la capital catalana, i també viceprimer secretari de política municipal del partit, Jaume Collboni, ha acusat l’alcaldessa Ada Colau de «no governar per a tothom».

Com exemple d’aquesta actitud de «no escoltar tothom» ha posat la gestió de les superilles. Si la líder dels Comuns ha defensat que es tracta d’una aposta «irreversible» per a la pacificació dels carrers de la ciutat, Collboni ha replicat que considerar qualsevol cosa com a «irreversible» és «una mala manera de governar», una «mala actitud» i ha receptat «menys dogmatisme». Per contra, ha defensat que «ningú ha fet més per la mobilitat sostenible» que el PSC.

El fet és que Collboni va governar colze a colze amb Colau fins al 23 de gener, quan de forma sobtada va anunciar la seva sortida del govern municipal per dedicar-se a la campanya. Però aquest divendres ha afirmat que tant ella com el cap de llista de Junts, Xavier Trias, «representen el passat» perquè ja «van tenir l’oportunitat». Ara, considera que és la seva amb la promesa d’«obrir una nova etapa». La consigna general que ha llançat de la mà de Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi de Llobregat i viceprimera secretària d’organització i acció electoral del PSC, és que «la gent està cansada, fatigada de la política estèril i del governar contra algú».

Els socialistes estan disposats a posar tota la carn a la graella en aquesta campanya de les municipals, que entenen com una catapulta per a l’objectiu de Pedro Sánchez de retenir la Moncloa, però, també, com el primer assalt per aconseguir que Salvador Illa conquisti la presidència de la Generalitat. Així ho ha verbalitzat Collboni:  «Les municipals són el preàmbul de la victòria socialista a Catalunya i Espanya». Dins aquest pla estratègic Barcelona està marcada en vermell, tot i que la vàlvula de seguretat del PSC és l’àrea metropolitana, el seu gran calador de vots i on ostenta alcaldies molt consolidades sense por que ningú li faci ombra.

Això explica per què la convenció municipalista que arrencarà aquest dilluns i s’allargarà durant tota la setmana amb 20 debats i uns 60 candidats socialistes culminarà diumenge amb un macroacte a la Farga de l’Hospitalet en què intervindrà el president del Govern i la cúpula del PSC.

Recuperar musculatura territorial

Notícies relacionades

No obstant, en el radar electoral del partit hi ha altres objectius més enllà de Barcelona, que passen per recuperar en l’àmbit territorial la musculatura perduda fa uns anys més enllà del cinturó roig. D’entrada, l’aspiració és tornar a ser el partit més votat. El 2019 ERC va passar per davant per una diferència de 54.609 vots. Ara, el PSC creu estar prou en forma per quedar primers. Però més enllà del còmput global de suports, hi ha les alcaldies.

Els socialistes busquen consolidar places complexes com Badalona i Sabadell, així com recuperar-ne d’altres que van ser dolorós perdre, com Lleida, Tarragona o Terrassa. A més, asseguren estar en disposició de recuperar terreny perdut en enclavaments especialment hostils els últims anys, com l’interior de Catalunya o les Terres de l’Ebre.