Fase d’excepcionalitat

PSC i Comuns critiquen el Govern per la gestió de la sequera i forcen Aragonès a negociar

El decret, que es vota aquesta setmana al Parlament, restringeix l’ús del reg agrícola, industrial i urbà a més de 200 municipis

PSC i Comuns critiquen el Govern per la gestió de la sequera i forcen Aragonès a negociar

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

PSC i Comuns tornaran a evidenciar al ple del Parlament d’aquesta setmana que una cosa és aprovar els pressupostos i una altra de molt diferent convertir-se en un soci estable del Govern, un paper que cap dels dos partits està disposat a assumir. Així ho tornaran a demostrar en la convalidació del decret de mesures contra la sequera. Els dos grups lamenten que no s’hagi negociat prèviament a portar el text a la Cambra i, per aquesta raó, demanaran que la norma es tramiti com a projecte de llei, per poder forçar una negociació.

El decret, aprovat el 28 de febrer per l’Executiu –i ja en vigor–, restringeix l’ús del reg agrícola, industrial i urbà en 224 municipis, on viuen gairebé 6 milions de catalans. Les zones afectades són les conques dels rius Ter i Llobregat (proveeixen diverses comarques de Barcelona i Girona) i de l’aqüífer Fluvià-Muga (l’Empordà), que estan en fase d’excepcionalitat, l’última baula abans de l’emergència.

Malgrat això, els socialistes consideren que al Govern li falta «iniciativa» i que «no ha fet res durant 10 anys», motiu al qual atribueixen la «gravetat» de la situació actual i lamenten l’esperit «sancionador» de la norma. Consideren que és injust que després de «10 anys d’inacció», ara la Generalitat vulgui multar els ajuntaments que no compleixin els criteris d’estalvi d’aigua.

Notícies relacionades

Ho ha defensat la portaveu del partit, Èlia Tortolero, tot i que ha assegurat que el PSC té la «mà estesa» a l’Executiu i que no vol fer «demagògia» amb aquest assumpte. Però tot i així, lamenta la falta de negociació i demana al Govern que prengui en consideració les mesures proposades pel PSC i que Salvador Illa va fer arribar al president per carta, així com que convoqui la cimera de partits que va anunciar al Parlament fa dues setmanes i que encara no té data.

D’altra banda, el portaveu dels Comuns, Joan Mena, també ha avançat que el seu partit demanarà la tramitació del decret com a projecte de llei per poder fer-hi aportacions. La formació demana regular els «usos escandalosos de l’aigua» i planificar les inversions estratègiques de la Generalitat a llarg termini, entre les quals ha assegurat que hi ha el Hard Rock, entre d’altres, ja que considera que la sequera serà un problema de llarg recorregut.