Debat intern a JxCat

Malestar a Junts per la idea de Madaula de deixar vacant la presidència del Parlament

La direcció del partit al·lega que la decisió després d’una hipotètica condemna judicial es prendrà conjuntament

Malestar a Junts per la idea de Madaula de deixar vacant la presidència del Parlament

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

La calma tensa que viu Junts per Catalunya per la batalla interna entre sectors suposa que cada vegada que un dirigent opina en un sentit oposat al del bàndol contrari, la incomoditat és evident. Les declaracions de la dirigent del partit i secretària segona de la Mesa del Parlament, Aurora Madaula, en què suggereix que si Laura Borràs, presidenta de JxCat, és inhabilitada en la sentència del judici per corrupció podria suposar deixar vacant la presidència del Parlament han generat un malestar intern notable.

En una entrevista a Catalunya Informació, Madaula, fidel a Borràs, ha assegurat que Junts ha de mantenir l’última paraula sobre qui ocupa la presidència del Parlament perquè és el que va acordar amb ERC: «Crec que la presidència hauria d’estar en mans de Junts. Forma part d’un pacte amb una majoria independentista que s’ha trencat». La dirigent independentista creu que, si s’arriba a aquest escenari, la mateixa Borràs hauria de decidir el seu substitut. «No m’atreviria mai a substituir-la», afegeix en relació amb l’eventualitat que fos ella mateixa qui ocupés el màxim càrrec del Parlament. I és allà on veu possible deixar la cadira buida: «Seria una opció com a senyal de protesta, seria una decisió que es podria prendre per denunciar aquesta persecució política i un ús partidista de la Cambra i que els poders judicials juguen amb els electors i la voluntat democràtica. Seria una possibilitat, sí.»

Afirmacions «personals»

«La sentència ferma no és la que surt del TSJC perquè la presidenta tindria dret a recórrer», afegeix Madaula, que considera que la Junta Electoral Central no pot retirar l’escó en aquest cas. «La JEC no és un òrgan jurídic, és administratiu i no hauríem de normalitzar» que retirés l’escó.

Notícies relacionades

Fonts de la direcció i de l’entorn del secretari general, Jordi Turull, consideren «totalment personals» les afirmacions de Madaula i adverteixen que l’aposta d’entrada del partit és a favor de l’absolució de Borràs. I en cas que sigui condemnada, afegeixen que la decisió es prendrà conjuntament i, preveuen, de manera unitària. Un sector de Junts és clarament partidari de no deixar vacant aquest destacat càrrec, el segon en rang polític a Catalunya.

Una altra batalla: el càrrec de Borràs a Jxcat

«Els estatuts són molt clars», adverteix Madaula en aquesta mateixa entrevista sobre la idea que Borràs mantingui la presidència de Junts tot i que sigui condemnada. Madaula es refereix a la part dels estatuts que es van reformar l’any passat perquè no s'aparti el càrrec o militant condemnat quan es tracti d’una situació de ’lawfare’ o persecució política a través dels tribunals. Però els favorables a Borràs temen que un sector del partit activi mecanismes interns, després de les eleccions municipals, per apartar-la, en un moviment intern destinat a minimitzar aquest sector dins de Junts i fins i tot aconseguir que s’apartin de la formació política. El desenllaç, després de les municipals.