Pensió per a expresidents

El Parlament valora impulsar una reforma perquè Laura Borràs no cobri si és condemnada

La majoria de partits aposten per deixar la presidenta de Junts sense indemnització si s’acredita que és culpable, mentre que ERC i Junts demanen prudència fins a la decisió

El Parlament valora impulsar una reforma perquè Laura Borràs no cobri si és condemnada

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament continua esperant amb certa tensió la resolució judicial del cas contra Laura Borràs,després que la setmana passada el judici quedés vist per a sentència. No s’espera la decisió judicial fins al mes que ve, com a mínim, però els grups ja comencen a preparar-se davant possibles escenaris. Si hi ha condemna, el més urgent serà decidir qui ocupa la seva cadira, cosa que pot donar peu a unes difícils negociacions polítiques. Però més enllà de la seva substitució, hi ha altres detalls que no són poc importants i que ja comencen a ser sobre la taula. Per exemple, com queden els drets econòmics de Borràs.

Amb la llei actual a la mà, els expresidents de la Cambra poden cobrar un 80% del sou –de més de 150.000 euros anuals– com a mínim durant els quatre anys posteriors al seu cessament. També tenen dret a cobrar una pensió vitalícia del 60% una vegada jubilats, sempre que hagin exercit la presidència durant més de dos anys. Borràs compliria els dos anys diumenge que ve, però a l’haver sigut suspesa el juliol de l’any passat, difícilment podria optar a aquesta pensió vitalícia –tot i que hi podria haver un debat jurídic–. Al que segur que té dret en el dia d’avui és a la indemnització del 80%. Això es traduiria en més de 120.000 anuals fins al 2027.

Per aquesta raó, alguns grups ja han començat a valorar com evitar que pugui rebre aquesta compensació en cas de condemna. Borràs ha sigut jutjada per fraccionar contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes. La fiscalia l’acusa de prevaricació i falsedat documental i ha demanat per a ella fins a sis anys de presó i 21 d’inhabilitació.

¿Qui hi està a favor i qui en contra?

Els Comuns són els més bel·ligerants contra Borràs i, de fet, han demanat que sigui substituïda immediatament, abans fins i tot de la sentència. A més, asseguren que ja han començat a estudiar possibles propostes per evitar la seva compensació econòmica. Consideren que seria del tot «intolerable» que la tingués en cas de ser condemnada per uns delictes relacionats amb la corrupció. També al PSC s’obren a valorar una reforma per «acabar amb els privilegis», però fonts del partit consultades per EL PERIÓDICO avisen que volen evitar una «iniciativa ad hoc» per a la líder de Junts.

Des de Ciutadans també asseguren que s’afegirien a la proposta, mentre que el PP aposta per eliminar directament la llei que regula les assignacions i pensions per a tots els presidents del Parlament. De fet, és una de les esmenes que els populars han presentat a la llei de mesures pressupostàries que es vota aquest divendres. «Si volen que Borràs no cobri la pensió, tenen l’opció de votar la nostra esmena», asseguren des del partit.

Notícies relacionades

Per la seva banda, la CUP veu un «bon senyal» que els grups parlamentaris «es preocupin per combatre la corrupció i els privilegis dels càrrecs polítics», però lamenten l’oportunisme. En aquest sentit, recorden que els diputats encara no han regularitzat les seves dietes i que tenen un sou «elevat» en relació amb la majoria de la població. «Es necessita un replantejament de cap a peus», etziben els anticapitalistes.

En canvi, a les seus d’ERC i Junts impera la prudència. Els republicans demanen «no avançar escenaris», mentre que el partit de Borràs opta per demanar respecte a la presumpció d’innocència, així que no es pronunciaran fins que hi hagi sentència.