Cimera bilateral entre Espanya i Portugal

Sánchez culpa ERC i Bildu del fracàs de la reforma de la ‘llei mordassa’

El president carrega contra republicans i ‘abertzales’, a qui acusa d’actuar per «càlculs electorals» que resulten «errats»

El líder socialista confirma que la crisi de Govern serà després de la moció de censura de Vox i se cenyirà a Maroto i Darias

Sánchez culpa ERC i Bildu del fracàs de la reforma de la ‘llei mordassa’

EFE

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez sol anar amb peus de plom a l’hora de criticar els seus aliats parlamentaris. Aquest dimecres, no obstant, un dia després que el bloc de la investidura no aconseguís posar-se d’acord per derogar parcialment la ‘llei mordassa’, el president del Govern central va tenir paraules molt dures contra ERC i EH Bildu, a qui va responsabilitzar directament del fracàs.

«Hem de lamentar que tant ERC com Bildu hagin actuat per càlcul electoral, perquè l’acord que havíem assolit els dos grups parlamentaris de la coalició posava fi a tots aquells articles que es van identificar amb la ‘llei mordassa’. Hi ha una cosa pitjor que fer càlculs: és errar en el càlcul. I crec que ERC i Bildu han errat», va dir Sánchez des de Lanzarote, durant la seva compareixença després de la cimera bilateral entre Espanya i Portugal, junt amb el primer ministre del país veí, António Costa. 

Una part d’Unides Podem, encapçalada per la ministra d’Assumptes Socials, Ione Belarra, i pel portaveu parlamentari, Pablo Echenique, miren d’endossar la culpa que la polèmica llei del PP quedi com està, i incompleixen així un dels compromisos d’aquesta legislatura, al PSOE. Els socialistes, segons aquesta versió, no compartida per altres dirigents morats, com els representants dels comuns, no s’haurien volgut posar d’acord amb republicans i ‘abertzales’ sobre assumptes tan importants com la prohibició de les pilotes de goma i les devolucions en calent. 

Però Sánchez, igual com va fer el dia anterior la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, va optar per no afrontar els seus socis de coalició. La consigna de la Moncloa, malgrat les contínues crítiques d’Unides Podem des del cisma per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ per augmentar les penes als agressors sexuals, és no alimentar la tensió dins d’un Executiu que es veurà sotmès a canvis a molt curt termini.

Els recanvis

Tant la titular d’Indústria, Reyes Maroto, com la de Sanitat, Carolina Darias, esgoten els seus dies com a integrants del Govern. Ben aviat deixaran els seus llocs com a ministres per centrar-se en les seves candidatures als ajuntaments de Madrid i Las Palmas de Gran Canaria, respectivament. Sánchez va confirmar que els recanvis en l’Executiu se cenyiran a elles dues, sense més relleus al Consell de Ministres. 

Sobre la data escollida per executar la crisi de Govern, una cosa que el competeix a ell en exclusiva, el president va evitar moltes concrecions. «Serà després de la moció de censura. No serà abans i se circumscriurà a les dues ministres», va assenyalar. A la Moncloa no volen que els relleus tinguin lloc abans de l’intent de Vox, que encapçalarà l’economista Ramón Tamames, de desallotjar Sánchez. Els socialistes volen que tot el focus se situï en aquesta dràstica iniciativa, que està abocada al fracàs i els permetrà confrontar el seu model amb el del PP i el partit d’ultradreta, aliat indispensable d’Alberto Núñez Feijóo per arribar al poder després de les generals de finals d’any.

Notícies relacionades

 

En aquest sentit, Sánchez va aprofitar per carregar contra el líder dels populars per la seva anunciada oposició a la reforma de les pensions, que en principi serà aprovada aquest dijous en un Consell de Ministres extraordinari. El president va explicar que donava per descomptat el vot en contra del PP una vegada anunciat el rebuig de la patronal. «No se sap qui marca el pas a qui», va dir. En qualsevol cas, la reforma tirarà endavant, gràcies al suport del bloc d’investidura, que aquesta vegada sí, a diferència del que va passar amb la ‘llei mordassa’, votarà unit. «No creia que el Govern fos capaç d’arribar a un acord per modernitzar el sistema de pensions», va admetre Sánchez, que enaltia així un acord que li permet contrarestar el relat d’una coalició que agonitza pel cisma arran del ‘només sí és sí’.