Recanvis a la vista

Maroto s’acomiada i encoratja la tesi d’una crisi de Govern imminent

«Aquesta és la meva última roda de premsa com a ministra», assenyala la titular d’Indústria, que igual com Darias deixarà el càrrec per centrar-se en la seva candidatura a les municipals

Maroto s’acomiada i encoratja la tesi d’una crisi de Govern imminent

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Reyes Maroto no continuarà sent titular d’Indústria durant gaire temps més. La mateixa ministra ha encoratjat aquest dimarts des de la Moncloa la tesi d’una crisi de Govern imminent. «Em permetran que m’acomiadi. Aquesta serà la meva última roda de premsa. Han sigut anys difícils, hem hagut de gestionar l’impacte de dues crisis: la guerra i la pandèmia. Però també han sigut il·lusionants. Hem desenvolupat una política industrial a l’altura del que aquest país necessitava, atraient noves inversions», ha assenyalat després del Consell de Ministres, durant la presentació d’un reial decret sobre innovació digital.

Així que pròximament hi haurà recanvis en l’Executiu. En principi, segons fonts de la Moncloa, només afectaran Maroto, que se centrarà en la seva candidatura a l’Ajuntament de Madrid en les eleccions municipals del 28 de maig, i Carolina Darias, ministra de Sanitat i aspirant a l’alcaldia de Las Palmas de Gran Canària. 

Les crisis de Govern només depenen del president, Pedro Sánchez, que guarda amb molt zel tant el calendari com els noms dels substituts de les dues ministres. Però els col·laboradors del cap de l’Executiu rebaixen la proximitat temporal dels recanvis. Tret de sorpresa d’última hora, no tindran lloc aquesta setmana, i probablement tampoc la que ve, que estarà protagonitzada per la moció de censura presentada per Vox i encapçalada per l’economista Ramón Tamames

El calendari internacional

Notícies relacionades

A partir d’allà, Sánchez es veu condicionat pels seus viatges internacionals. El 23 i 24 de març, acabada de resoldre la cita al Congrés per intentar el seu desallotjament de la Moncloa (una iniciativa abocada al fracàs), el president viatjarà a Brussel·les per participar en el Consell Europeu extraordinari. I just després, el mateix 24, es desplaçarà a Santo Domingo, amb motiu de la Cimera Iberoamericana. 

Quant als substituts de Darias i Maroto, les travesses amb prou feines s’han mogut en les últimes setmanes. En Sanitat, el nom que més sona continua sent el de Raquel Yotti, actual secretària general d’Investigació en el Ministeri de Ciència, que entre el 2018 i el 2021 va exercir com a directora general de l’Institut de Salut Carlos III. En Indústria, apareixen com a possibles recanvis Carme Artigas, secretària d’Estat de Digitalització, i Xiana Méndez, secretària d’Estat de Comerç. Però Sánchez és un dirigent donat a la sorpresa a l’hora d’emprendre aquest tipus de nomenaments.