Cau la modificació de la norma

La llei mordassa no es reformarà aquesta legislatura pel ‘no’ d’ERC i Bildu

Els republicans catalans i els ‘abertzales’ s’oposen al text perquè no prohibeix les pilotes de goma ni les devolucions en calent

La llei mordassa no es reformarà aquesta legislatura pel ‘no’ d’ERC i Bildu

Javier Lizón / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La llei mordassa continuarà vigent tal com la va aprovar el Govern de Mariano Rajoy el 2015. Les formacions de l’esquerra, molt crítiques durant tots aquests anys amb la llei de seguretat ciutadana, no han sigut capaces d’arribar a un acord per reformar la norma i derogar-ne els aspectes més lesius. Després de gairebé tres anys de negociacions, especialment intenses els últims 18 mesos, i desenes d’acords, ERC i EH Bildu han votat en contra de la proposició de llei davant la incapacitat d’arribar a un pacte amb els socialistes en tres assumptes clau: la prohibició de les pilotes de goma, la rebaixa de les infraccions per desobediència a l’autoritat i les faltes de respecte als agents i, finalment, les devolucions en calent de migrants a la frontera.

Per primera vegada en la legislatura una proposició de llei ha caigut abans d’arribar al ple del Congrés. Aquest dimarts, en la comissió d’Interior, no han sortit els números. La reforma de la norma ha rebut el suport del PSOE (13 vots), d’Unides Podem (4) i del PNB (1); 18 ‘sís’ en total. En contra, el PP (9), Vox (5), Cs (1), ERC (1), Bildu (1), Junts (1) i UPN (1); 19 rebutjos. El dictamen de la proposició de llei ha decaigut sense possibilitat que es pugui recuperar en un futur. L’única opció seria tornar a registrar una iniciativa i reiniciar els treballs, per a la qual cosa no hi ha temps en aquesta legislatura.

Rufián i Belarra, units

Els diputats han arribat a la comissió, que ha començat aquest dimarts a les 9.30 hores, amb poques esperances que la norma acabés prosperant. El parlamentari de Bildu Jon Iñárritu parlava de la necessitat d’un «miracle». Tant el partit ‘abertzale’ com els republicans catalans han intentat fer realitat aquest «miracle» presentant quatre esmenes a la llei que permetessin desencallar les negociacions amb el PSOE. Els socialistes no han acceptat aquests canvis i ERC i Bildu hi han votat en contra.

«Sabem que els culpables serem els que complim la paraula donada que si no modificaven això no és una reforma de la llei mordassa, és un maquillatge», ha lamentat el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en roda de premsa, abans de retreure als partits del Govern haver negociat com van fer amb la reforma laboral, «pontejant» i «intoxicant». Alhora, la diputada republicana María Carvalho ha denunciat que aquest dimarts «s’escenifica la pèrdua d’una oportunitat històrica perquè el PSOE pogués demostrar que no és el mateix que el PP». Tots dos han posat el focus en la prohibició de pilotes de goma i de les devolucions en calent.

Iñárritu, per la seva banda, ha assenyalat que es tracta d’un «dia trist», perquè no es desactives «els aspectes més lesius» de la norma. Les crítiques també han arribat des de l’ala morada de l’Executiu. La ministra de Drets Socials i secretària general de Podem, Ione Belarra, ha retret als socialistes el seu «entossudiment» a l’hora de negociar. «Avui es buscava el xoc», ha afirmat la dirigent morada abans d’assenyalar que les exigències d’ERC i Bildu «són qüestions bàsiques si es pretén dir que derogarem la llei mordassa».

Identificació i manifestacions

Notícies relacionades

Malgrat el rebuig dels dos partits catalans i les seves contínues referències als aspectes més lesius, el cert és que els acords assolits, que ara ja són paper mullat, modificaven aspectes molt rellevants de la norma. Es reduïa el temps d’identificació en comissaria de sis a dues hores; es reforçaven els criteris objectius per fer registres corporals; es garantia el dret a manifestació sense comunicació prèvia sempre que fos pacífica; es rebaixaven les sancions per consum de cànnabis o altres substàncies; s’eliminaven les sancions per la presa o difusió d’imatges de les actuacions dels agents, i, fins i tot, s’establia una reducció de la quantia de les multes en funció de la capacitat econòmica.

«Crec que avui no és el dia de buscar culpables, crec que avui tots hem de ser conscients del que passarà. La foto d’avui és el PP, Vox, Cs, Junts, ERC... que votaran en contra dels ciutadans», ha arrencat la seva intervenció el diputat del PSOE David Serrada. Després d’enumerar les bondats de la ja impossible nova norma, el dirigent socialista ha assenyalat que «qualsevol propòsit individual, qualsevol tàctica electoralista no pot estar per sobre dels ciutadans». «Això, senyories, és el que han fet avui alguns grups polítics», ha conclòs.