Hi van votar ‘no’ aquest dimarts

ERC pressiona per reformar la llei mordassa amb una nova iniciativa després de frustrar la seva aprovació

Els republicans registraran una proposició de llei que volen pactar amb EH Bildu i amb Unides Podem

ERC pressiona per reformar la llei mordassa amb una nova iniciativa després de frustrar la seva aprovació

Javier Lizón / EFE

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ni 24 hores després que els diputats d’ERC i EH Bildu, María Carvalho i Jon Iñarritu, respectivament, premessin el botó del ‘no’ en la comissió d’Interior, que impedia la reforma de l’anomenada llei mordassa, els republicans catalans volen donar una altra oportunitat a la negociació amb el PSOE. Fonts parlamentàries d’ERC expliquen que volen negociar amb la formació abertzale i amb Unides Podem per registrar de manera conjunta una proposició de llei que reculli els més de 40 acords que ja es van pactar, i que ells aquest dimarts van frustrar, així com les seves propostes per als quatre articles que els van portar a votar-hi ‘no’.

«Ens sembla bo intentar-ho», asseguren fonts d’ERC que afirmen que en les pròximes setmanes es registrarà una nova iniciativa al Congrés. No obstant, «res» és la resposta que ofereixen quan se’ls pregunta què ha canviat des d’ahir fins avui per considerar que el PSOE pot acabar acceptant les seves exigències principals: prohibir les pilotes de goma, rebaixar les infraccions per desobediència a l’autoritat i les faltes de respecte als cossos i les forces de seguretat de l’Estat i, finalment, impedir les devolucions en calent de migrants a la frontera.

Notícies relacionades

És més, els republicans catalans van rebutjar aquest dimarts abstenir-se en la votació que es va celebrar en la comissió d’Interior i permetre que la negociació amb el PSOE continués unes setmanes. En aquest sentit, podrien haver continuat buscant punts d’acord i esmenar la norma en el ple del Congrés o en el seu pas posterior pel Senat, on novament s’ha de debatre en comissió. La confiança en què durant aquelles setmanes extres s’arribaria a un pacte era nul·la.

La divisió dels morats

Tot i així, ERC vol tornar a intentar-ho o, almenys, tornar a reobrir-ne el debat. Les converses, de moment, les volen mantenir amb EH Bildu i amb Unides Podem. El partit abertzale va mantenir aquest dimarts la mateixa posició que els catalans, però els morats es van dividir. Almenys, discursivament. Podem va recolzar l'acció d’ERC i EH Bildu de plantar les desenes d’acords ja pactats i en va responsabilitzar al PSOE, mentre que els comuns, IU i, concretament, el secretari general del PCE i negociador morat en aquest assumpte, Enrique Santiago, van criticar durament les dues formacions independentistes per haver engegat a rodar tots els avanços.