Aquest dimarts al Congrés

ERC i Bildu amenacen de deixar caure la reforma de la llei mordassa per no prohibir les pilotes de goma

Les dues formacions critiquen que no es deroguen els aspectes més lesius de la norma que va aprovar el PP el 2015

ERC i Bildu amenacen de deixar caure la reforma de la llei mordassa per no prohibir les pilotes de goma
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez i Pablo Iglesias van acordar reformar la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com a llei mordassa, a «la màxima brevetat». Aquell compromís es va segellar a finals del 2019 i aquest dimarts, més de tres anys després, serà quan es reveli com un impossible. Tret d’acord d’última hora, una cosa que sembla molt complexa, ERC i EH Bildu no recolzaran aquest dimarts la reforma de la norma que va aprovar el Govern de Mariano Rajoy el 2015. Els independentistes bascos i catalans tombaran la iniciativa en comissió al no haver arribat a un acord amb el PSOE sobre la prohibició de les pilotes de goma com a material antiavalots i les penes per faltes de respecte i de desobediència a l’autoritat.

«No pinta gens bé», assegurava una font d’EH Bildu aquest dilluns a la tarda, a escasses 20 hores que la comissió d’Interior del Congrés dels Diputats debati i voti el dictamen de la proposició de llei orgànica que fa que es negocia més de tres anys i que havia de posar fi als aspectes més agressius de la llei mordassa. Just, són aquests «elements nuclears i més lesius» els que, segons l’opinió de la formació ‘abertzale’, no es deroguen i, per tant, no recolzaran la reforma. I a ERC l’actitud és la mateixa. «No participarem en cap maquillatge», diu una font republicana abans d’assenyalar que «no hauria de sorprendre a ningú» el seu vot.

En la comissió d’Interior, on hi ha una representació dels grups de l’hemicicle, la reforma de la norma amb el suport del PSOE (13 vots), Unides Podem (4) i PNB (1); 18 ‘sí’ en total. En contra, el PP (9), Vox (5), Cs (1), Junts (1) i UPN (1); 17 rebutjos. El ‘no’ d’ERC o de Bildu (tots dos compten amb un vot) provocarien un empat i, per tant, fracassaria la iniciativa. Fonts socialistes implicades en la negociació critiquen que es pugui perdre aquesta «oportunitat» de modificar el text del PP i reivindiquen la seva «excessiva generositat» i els «esforços» que han fet per buscar l’entesa.

Intents infructuosos

Notícies relacionades

Les negociacions, més intenses en l’últim any i mig, s’han realitzat «fins i tot amb un diccionari de sinònims», explica una font del PSOE, per mirar d’acontentar totes les parts en la redacció de la reforma. Tant el PSOE com Unides Podem reivindiquen que s’ha arribat a desenes d’acords entorn de temes d’absoluta importància, com el dret de manifestació, els temps d’identificació a la comissaria, la gravació de les actuacions de la policia o la reducció de les multes. «Tots els avanços que s’han fet quedaran en foc d’encenalls perquè ERC insisteix en les pilotes de goma», criticava la mateixa font socialista.

En la formació catalana confirmen que aquest punt resulta «sagrat». Els republicans pretenien introduir al text una referència directa a la prohibició o limitació de les pilotes de goma com a material antiavalots. Els socialistes expliquen que la seva proposta, pactada amb els morats i el PNB, és incloure en la norma el desenvolupament de protocols específics sobre l’ús de material antiavalots en ordre a utilitzar els mitjans menys lesius. A més, van proposar incloure una disposició addicional en la qual es plantegés l’elaboració d’un informe per part de l’Executiu central sobre aquests instruments. «Hem estirat el xiclet tot el que hem pogut», recalquen al PSOE. Aquestes propostes no han convençut ni ERC ni Bildu.