Converses amb el PSOE

Podem blinda la negociació de les lleis de vivenda i la ‘mordassa’ després de la crisi del ‘només sí és sí’

Els morats consideren que l’aprovació de les dues normes podrien tornar certa normalitat a la coalició del Govern

Podem blinda la negociació de les lleis de vivenda i la ‘mordassa’ després de la crisi del ‘només sí és sí’

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Ha sigut una setmana dura per a la coalició de PSOE i Unides Podem. Potser la més dura de tota la legislatura. El xoc frontal ha sigut inevitable, la tensió ha arribat a cotes mai abans vistes i la insistència d’uns i d’altres per defensar l’escassa salut de l’aliança és bona prova dels límits que han xocat. No obstant, socialistes i morats s’afanen a continuar junts i donar una última empenta a l’acció legislativa. En aquest sentit, fonts d’Unides Podem blinden la negociació de la reforma de l’anomenada ‘llei mordassa’ i de la tan esperada normativa de vivenda. El xoc d’aquests dies no afectarà aquestes converses.

«Ara toca recompondre la coalició i la llei de vivenda i la ‘llei mordassa’ poden ajudar-hi», assegurava un alt dirigent de l’espai d’Unides Podem aquesta setmana després que es materialitzés la profunda divisió entre les dues formacions dimarts, quan el PSOE va aconseguir que s’acceptés a tràmit la seva reforma de la llei del ‘només sí és sí’ recolzant-se en el PP. «Que el Govern estigui dividit, òbviament, no és constructiu», rematava a continuació.

Un dia abans, l’escalada verbal protagonitzada per la diputada de Podem Lucía Muñoz durant el ple, que va arribar a acusar els seus socis de «donar l’esquena a les dones» i fent una crida al moviment feminista a girar-se en contra del PSOE durant el Dia de la Dona, feia presagiar un futur complex en l’Executiu. No obstant, els socialistes van intentar calmar les aigües l’endemà i, tot i que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, va continuar amb els seus atacs, els morats semblen disposats a continuar treballant amb els seus socis.

Regular els lloguers

Almenys, sostenen, la crisi interna no tindrà incidència en dues de les negociacions més llargues i complexes de la legislatura. «Són carrils diferents», asseverava una font de la direcció morada. La primera, la llei de vivenda, que he generat enfrontaments entre els dos socis des de l’aprovació dels primers Pressupostos de la legislatura, l’octubre del 2020. Fa mesos que la norma està encallada al Congrés, pendent d’un acord del PSOE amb Unides Podem, ERC i EH Bildu.

Dijous, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va assegurar que el pacte està «pràcticament» fet, a falta d’«alguns elements de la llei que estan encara en debat». «Per desgràcia, avui no estem més a prop que ahir d’un acord», li va respondre la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, per Twitter. El que frena l’acord és el límit a les pujades dels lloguers en les revisions anuals.

El Govern va establir un màxim del 2% durant l’any passat i l’actual perquè els increments no es fessin respecte a l’IPC. Ara, els morats i els socis volen que aquesta mesura sigui estructural i van arribar a un preacord amb el Ministeri de Vivenda al desembre en aquest sentit. No obstant, la contraproposta socialista després de passar pel Ministeri d’Economia és elevar d’un 2% a un 3% aquest límit durant el 2024 i després crear un índex que marqui els límits. Fonts morades expliquen que això implicaria perdre el control de la mesura. L’altre punt de conflicte està en com limitar el preu dels lloguers que entrin per primera vegada al mercat.

Votació aquesta setmana

Notícies relacionades

L’altra gran negociació gira entorn de la llei de seguretat ciutadana, la coneguda com ‘llei mordassa’. A escassos mesos de la legislatura, la norma que va aprovar el PP el 2015 continua vigent, malgrat que el compromís del Govern era derogar-la al més aviat possible. No obstant, l’acord amb ERC i EH Bildu s’està fent pregar. Dimarts vinent se celebrarà al Congrés la comissió d’Interior i els socis de l’Executiu hauran de decidir si aproven el dictamen i permeten que es voti al ple del Congrés o si fan caure la reforma.

El portaveu d’Unides Podem en la comissió, Enrique Santiago, assegura que s’han fet «passos molt ferms i s’ha buscat el consens entre totes les forces progressistes» i rebutja que el resultat d’aquests dos últims anys de negociació sigui una «reforma cosmètica», com apunten des d’ERC o EH Bildu, sinó que deroguen «els punts més lesius». Aquesta defensa de Santiago, alt dirigent d’Unides Podem, demostra el blindatge de les dues negociacions. «Seria una bona notícia per a la coalició que s’aprovessin les dues lleis», conclou una font de la direcció morada.